lördag 17 maj 2014

Lyxig Stroganoff

LYXIG STROGANOFF

Njutning på ryska! Den här klassiska kötträtten blir fullkomlig med grädde, konjak och dijonsenap. Servera med en potatisgratäng.

4 portioner

400 g nötfilé
4 msk smör eller margarin
1 stor gul lök
1 1/4 dl köttbuljong (fond), utspädd
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citronsaft
1 krm rödvinsvinäger
1 - 2 tsk konjak
½ - 1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Rumstemperera köttet och skär det i 5 cm långa, tunna strimlor. Smält hälften av matfettet i en stekpanna och bryn köttstrimlorna kraftigt runt om. Ställ åt sidan. Skala och tärna löken fint. Smält resten av matfettet i en annan stekpanna och fräs löken gyllenbrun. Tillsätt buljong och gräddfil och låt puttra samman till en krämig sås. Smaka av såsen med senap, vinäger och citronsaft. Blanda väl. Tillsätt det brynta köttet.

Häll konjaken i den första stekpannan där köttet brynts och lös upp stekskyn. Häll stekskyn i såsen och rör om. Låt alltsammans bli genomvarmt utan att såsen kokar - det kan skära sig. Smaka av ännu en gång med salt och peppar före serveringen.

Biff Stroganoff kan vid festliga tillfällen serveras tillsammans med en potatisgratäng och en rödbetssallad. Vill du göra det litet enklare passar det bra med någon pasta eller hemlagat potatismos.


Tid för tillagning: 25 - 30 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar