LAMMKÖTTBULLAR MED CURRY
Lammköttbullar med tillbehör som russin, kokosflingor och mango chutney får en indisk prägel som inte är helt obefogad. Indierna använder ofta lammkött i sin matlagning. Exotiskt och spännande.
4 portioner
1 ägg
ca 3/4 dl skorpmjöl
1 gul lök
500 g lammfärs
salt
4 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 tomater
1 - 2 tsk curry
3/4 - 1 tsk salt
½ tsk ingefära
1 msk vetemjöl
1 dl buljong eller vatten
Gott att äta till:
Finskuren purjolök, kokosflingor,
bananskivor, russin, jordnötter,
mango chutney.
Vispa upp ägget och blanda det med skorpmjölet. Låt det stå några minuter så att skorpmjölet hinner svälla. Skala och hacka löken. Blanda lammfärs, hackad lök, salt, skorpmjöl och ägg till en fin färs. Forma färsen till 16 rullar.
Värm upp oljan i en stor stekpanna och pressa i vitlök. Tillsätt färsbullarna och bryn dem väl. Skaka på pannan då och då och låt dem steka på svag värme tills de är helt genomstekta. Skölj och skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en gryta. Låt tomaterna nästan koka sönder till en tjock sås. Tillsätt curry, salt, ingefära och mjöl. Späd med buljong eller ev vatten.
Låt såsen koka upp under omrörning och sedan koka 3 - 5 minuter så det blir en liten mängd tjock sås. Smaksätt mer om så behövs. Häll såsen över köttbullarna och servera.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter.
Lammköttbullar med tillbehör som russin, kokosflingor och mango chutney får en indisk prägel som inte är helt obefogad. Indierna använder ofta lammkött i sin matlagning. Exotiskt och spännande.
4 portioner
1 ägg
ca 3/4 dl skorpmjöl
1 gul lök
500 g lammfärs
salt
4 msk olja
1 vitlöksklyfta
3 tomater
1 - 2 tsk curry
3/4 - 1 tsk salt
½ tsk ingefära
1 msk vetemjöl
1 dl buljong eller vatten
Gott att äta till:
Finskuren purjolök, kokosflingor,
bananskivor, russin, jordnötter,
mango chutney.
Vispa upp ägget och blanda det med skorpmjölet. Låt det stå några minuter så att skorpmjölet hinner svälla. Skala och hacka löken. Blanda lammfärs, hackad lök, salt, skorpmjöl och ägg till en fin färs. Forma färsen till 16 rullar.
Värm upp oljan i en stor stekpanna och pressa i vitlök. Tillsätt färsbullarna och bryn dem väl. Skaka på pannan då och då och låt dem steka på svag värme tills de är helt genomstekta. Skölj och skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en gryta. Låt tomaterna nästan koka sönder till en tjock sås. Tillsätt curry, salt, ingefära och mjöl. Späd med buljong eller ev vatten.
Låt såsen koka upp under omrörning och sedan koka 3 - 5 minuter så det blir en liten mängd tjock sås. Smaksätt mer om så behövs. Häll såsen över köttbullarna och servera.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar