söndag 4 maj 2014

Lammgryta med crème fraîche

LAMMGRYTA MED CRÈME FRAÎCHE

Lammkött blir alltmer populärt här i Sverige, tack vare sin milda fina smak. Med vitlök pressad över blir lammköttet garanterat en delikatess.

4 portioner

500 - 600 g benfritt lammkött av
t ex rygg eller bog
ca 2 msk smör
1 msk olja
3/4 - 1 tsk salt
1½ krm svartpeppar
2 lökar
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
ca 2 dl buljong
1 burk krossade tomater, 400 g
2 krm mald ingefära
½ tsk torkad timjan
1 - 1½ dl crème fraîche


Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i smör och olja i ett par omgångar i en stekgryta. Strö över salt och peppar. Lägg det brynta köttet åt sidan. Diska ev ur stekpannan. Skala och hacka löken. Fräs löken i det återstående matfettet. Krydda med paprikapulver och pressad vitlök.

Lägg tillbaka lammköttet i grytan och häll över buljongen. Tillsätt tomaterna. Krydda med ingefära och timjan och låt allt koka upp. Täck med lock och låt rätten koka på svag värme tills köttet är mört, 45 minuter.

Skumma av ev fett på grytan och låt den koka samman utan lock om det är mycket vätska kvar. När grytan börjar tjockna tillsätts crème fraîchen. Värm upp grytan försiktigt. Smaka av med mer salt och kryddor.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar