LÄCKRA GRILLSPETT
Ett mört, fint nötkött låter sig väl göras på grillspett. Köttet blir mörare om det får ligga länge i marinaden, så låt det gärna marineras över natten.
4 portioner
450 g entrecôte eller nötfilé
16 champinjoner
16 pärllökar
8 körsbärstomater
Marinad:
½ dl sesamfrön
1 gul lök
1 dl kinesisk soya
5 msk matolja
1 msk socker
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm svartpeppar
Tips:
Pärllöken kan bytas ut mot
andra smålökar.
Serveringstips:
Pilaffris eller bakad potatis
och sallad.
Skär köttet i jämnstora kuber och lägg det i en skål.
Marinad: Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått färg, ca 5 minuter. Skala och hacka löken fint. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll den över köttet. Låt köttet marineras i kylskåp minst 2 timmar eller över natten.
Ansa champinjonerna och skala löken. Förväll löken några minuter. Ta upp köttet ur marinaden och varva kött, svamp och lök på grillspett. Pensla med marinaden. Grilla spetten i övre delen av ugnen i 4 - 10 minuter beroende på hur genomstekt du vill ha köttet. Trä tomaterna på spetten strax innan köttet är färdigt. Pensla spetten med marinaden och grilla tills köttet är genomstekt.
Servera spetten.
Tid för tillagning:
Förberedelse 10 minuter
Marineringstid 2 timmar eller längre
Tid på spisen ca 5 minuter
Grilltid 4 - 10 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar