KREOLSKA RÄKOR
Vår version av kreolska räkor är precis så mustig och smakrik som originalrätten, men ändå fettsnål.
4 portioner
1 1/4 kg oskalade räkor
eller 500 g skalade
2½ dl långkornigt ris
2 tsk olja
2 stjälkar bladselleri
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 grön paprika
1 burk svarta bönor i vatten, avrunna
2 burkar krossade tomater à 400 g
1½ dl torrt vitt vin eller tomatjuice
½ tsk grovmald peppar
1 krm paprika- eller chilipulver
½ tsk koncentrerad hummerfond eller
1/4 fiskbuljongtärning
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg på locket och håll det varmt.
Värm oljan i en stor gryta och fräs strimlad selleri, pressad vitlök, hackad lök och hackad paprika under omrörning tills de mjuknar, ca 10 minuter. Värm bönorna i en mindre kastrull ca 5 minuter. Lägg på locket och håll varmt.
Blanda tomater, vin, kryddor och buljong eller fond med grönsaksfräset. Koka samman under omrörning ca 15 minuter. Rör sist i räkorna och låt rätten få ett uppkok, men inte mer. Räkorna blir sega om de kokas längre.
Portionera upp riset på varma tallrikar. Lägg på räkrätten och de varma, färgrika bönorna och servera genast.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter.
Från IMP kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar