CHAMPINJONFISK
Med champinjoner, morötter, lök och ett stycke fisk lagar du en förträfflig fiskrätt. Gratinera den i ugnen och bjud kokt potatis eller ris till.
4 portioner
500 - 600 g fiskfilé, t ex
kolja, sej eller torsk
2 msk citronsaft
1 gul lök
1 morot
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
1 dl vitt vin
salt, peppar
2½ msk vetemjöl
½ dl vatten
2 dl visp- eller kaffegrädde
1 fiskbuljongtärning
1 äggula
1½ dl riven ost
Garnering:
persilja
Skölj och torka fiskfiléerna med hushållspapper, lägg dem på ett fat och häll över citronsaften. Skala lök och morot. Ansa champinjonerna och hacka löken. Skär morot och svamp i tunna skivor. Smält 1 msk matfett och fräs lök och morötter några minuter. Tillsätt vinet och låt morötterna koka tills de är mjuka.
Lägg fisken i en ugnssäker form och strö över litet salt och peppar. Häll över lök- och morotsblandningen och täck med aluminiumfolie. Koka fisken i mitten av ugnen i 200° 15 - 20 minuter.
Smält resten av matfettet i en kastrull och fräs svampen några minuter. Strö över mjölet och vispa ned spadet från fisken, vattnet, grädden och buljongtärningen. Låt det koka några minuter och blanda ned äggulan. Häll såsen över fisken, strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen i 250° ca 10 minuter eller tills ytan har fått litet färg.
Strö över hackad persilja och servera fisken.
Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid på spisen 10 - 15 minuter
Tid i ugnen ca 30 minuter
Från Lätt & Läckert
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar