lördag 3 maj 2014

Kryddade grillade kotletter

KRYDDADE GRILLADE KOTLETTER

Att bjuda på grillat kan åstadkomma en trevlig, avslappnad atmosfär. Alla hjälps åt att laga maten, värma bröd och göra sallad. Och medan det försiggår kan man prata och ha det mysigt och kanske få en god dryck/drink. Om vädret inte är så bra kan man mycket väl grilla kotletterna inne i grillpanna eller ugnens grill. Genom att grilla får man fram köttets egna fina smakämnen. Dessutom blir köttet saftigare för att porerna på ytan täpps till snabbare, så att all köttsaft blir kvar. Kom ihåg att krydda köttet först efter grillningen, eftersom de flesta kryddor bränns vid grillningen och får en bitter smak.

Förslag till kryddor

Nötkött: Timjan, dragon, vitlök, soya, paprika, curry, lagerblad.
Kalvkött: Salvia, ingefära, dragon, dill, curry.
Fläskkött: Senap, basilika, salvia, rosmarin, curry.
Lammkött: Mynta, persilja, rosmarin, vitlök, salvia.
Kyckling och fågel: Paprika, dragon, persilja, timjan, lagerblad, curry.


Krydda alltid försiktigt, särskilt med vitlök. Alltför många använder för mycket vitlök och detta förstör köttets egna fina smak. Man får fin vitlökssmak i en sallad till köttet genom att gnida salladsskålen med en vitlöksklyfta. Man kan också gnida köttet med en delad vitlöksklyfta, det ger tillräcklig vitlökssmak utan att förta köttsmaken.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar