lördag 10 maj 2014

Köttsoppa på sydländskt vis

KÖTTSOPPA PÅ SYDLÄNDSKT VIS

I sydligare länder använder man sällan potatis i sin köttsoppa så som vi brukar göra. Däremot smaksätter man buljongen med rikliga mängder paprika och lök, någon gång även tomat. Till soppan serveras alltid frasigt, vitt bröd.

4 portioner

300 g nötbringa eller grytbitar
av nötkött
5 gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 röda paprikor
2 msk matolja
1 tsk salt
6 dl buljong
några hela vit- och kryddpepparkorn
6 dl tomatjuice
1 tsk timjan
3 msk hackad persilja

Tips:
Man kan ev reda av soppan med 1 msk
vetemjöl eller låta 3/4 dl risgryn koka
med, då blir soppan simmigare.


Skär köttet i strimlor eller mindre tärningar. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Krossa vitlöksklyftan. Skölj och kärna ur paprikorna. Skär dem i strimlor eller tärningar.

Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Bryn köttet i oljan, minska värmen och salta lätt. Tillsätt buljongen och pepparkornen. Låt detta koka på svag värme under lock ca 30 minuter tills köttet börjar kännas mört. Tillsätt då lök, vitlök och paprika och späd med tomatjuice. Krydda med timjan.

Låt sedan allt sakta koka på svag värme under lock ytterligare ca 15 minuter eller tills allt är genomkokt. Smaksätt med mer kryddor om så behövs. Strö över persilja och servera.

Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar