onsdag 28 maj 2014

Köttgryta med fänkål och fetaost

KÖTTGRYTA MED FÄNKÅL OCH FETAOST

Köttet får ligga i en marinad smaksatt med balsamvinäger, som ger en utsökt smak åt grytan. Sedan får det koka tillsammans med fänkål, lök och broccoli. Allt toppat med smulad fetaost.

4 portioner

Ca 500 g benfritt nötkött av
fransyska, bog eller högrev i strimlor

Marinad:
2 skivade vitlöksklyftor
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 msk soya
1 stor skivad gul lök
1 fänkål i strimlor
1 röd paprika i strimlor
1 msk olivolja
ca 2½ dl köttbuljong gjord på fond
eller tärning
1 pkt, ca 250 g, frysta broccolibuketter

Garnering:
ca 125 g grekisk fetaost
basilika

Tillbehör:
kokt bulgur, ris eller potatis


Blanda samman vitlök, vinäger, olja och soya. Lägg köttstrimlorna i dubbla plastpåsar, häll på marinaden och knyt till. Lägg påsen på en tallrik i kylen och marinera ett par timmar eller över natten.

Fräs lök och fänkål i olja några minuter i en gryta utan att de tar färg. Blanda ned köttet med marinaden, häll på buljong och tillsätt paprikastrimlor. Koka upp, lägg på lock och låt grytan koka på svag värme 45 - 60 minuter. Rör då och då under tiden och späd med litet vatten om det behövs. Du kan även låta grytan koka i 200° varm ugn ca 1 - 1½ timme täckt med lock eller aluminiumfolie. Då slipper du all passning.

Blanda ned broccolibuketter ca 10 minuter innan köttet är färdigt. Strö över söndersmulad fetaost och basilika. Servera med kokt bulgur, ris eller potatis.


Från boken "100 grytor och gratänger" av Barbro Lönnegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar