onsdag 28 maj 2014

Fisk- och skaldjurspanna

FISK- OCH SKALDJURSPANNA

En perfekt bjudrätt som innehåller vinkokt fisk, räkor, musslor och grönsaker - allt i en delikat gräddsås.

4 - 6 portioner

Ca 400 g fiskfilé, rödtunga, spätta
eller kolja
1 tsk salt
3 dl torrt vitt vin
500 - 750 g djupfrysta räkor med skal
1 burk musslor i vatten, ca 400 g
2 msk smör eller margarin
2 tsk curry
2 dl finstrimlad purjolök
1 röd paprika i tärningar
1 - 2 dl tunt strimlad stjälkselleri
ca 2 dl fiskspad
2 dl crème fraîche
2 - 3 msk tomatpuré
ca 1 tsk dragon

Tillbehör:
kokt ris, gärna smaksatt med saffran, samt
sprödvärmd baguette


Sätt på riset. Värm ugnen till 200° till brödet. Skala räkorna.

Salta på fisken och gör rullar av filéerna. Sjud fiskrullarna ett par minuter i vinet, ta upp dem och sila fiskspadet. Fräs smör och curry tillsammans med purjolök, paprika och selleri. Grönsakerna ska bara smälta ned, så stek på svag värme. Häll på fiskspad och crème fraîche och smaksätt med tomatpuré och dragon. Smaka av och späd med litet spad från musslorna. Värm brödet.

Lägg fisken tillsammans med skalade räkor och musslor i en traktörpanna. Häll på såsen och värm upp rätten. Servera med kokt ris och baguette.

Du kan byta ut djupfrysta räkor med skal mot djupfrysta stora skalade räkor eller kräftstjärtar, så slipper du skalningen. Såsen kan även smaksättas med koncentrerad hummerfond.


Tid för tillagning: 20 minuter


Från boken "100 rätter på 20 minuter" av Barbro Lönnegren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar