torsdag 29 maj 2014

Köttgryta från Provence

KÖTTGRYTA FRÅN PROVENCE

Köttet får ligga i en marinad på rödvin, soya, senap och timjan. Dessutom ger både ansjovis och oliver en suverän smak åt den här grytan med anor från Provence. En perfekt bjudgryta som mår bra av att lagas en dag i förväg. Bli inte avskräckt av de många ingredienserna, det är de som ger den fina smaken.

6 portioner

Ca 800 g benfritt nötkött av högrev,
bog eller märgpipa

Marinad:
ca 4 dl enkelt rödvin eller buljong
på oxfond med rödvin
½ dl soya
2 - 3 kvistar färsk timjan eller
2 tsk torkad
2 msk dijonsenap
1 msk honung
4 - 5 schalottenlökar i klyftor
2 vitlöksklyftor
3 - 4 morötter i stavar
4 stjälkar selleri i bitar
2 msk tomatpuré
1 tsk grovmald svartpeppar
eller citronpeppar
1 burk, ca 50 g, ansjovisfiléer
skurna i mindre bitar
12 - 15 gröna eller svarta oliver
ev 1 tsk salt

Tillbehör:
kokt ris eller kokt potatis
och ett gott bröd


Blanda vin, soya, timjan, senap och honung i en gryta. Koka marinaden ett par minuter. Låt den kallna.

Skär köttet i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg dem i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Knyt till och lägg påsen på ett fat i kylen och marinera i 4 - 6 timmar.

Sätt ugnen på 200°. Lägg köttet med marinad och grönsaker i en ugnssäker gryta. Smaksätt med tomatpuré och svartpeppar. Koka upp och sätt in grytan täckt med lock eller folie i nedre delen av ugnen. Låt den stå ca 1 timme eller tills köttet är mört. Tiden beror helt på vilket kött du använder - smaka dig fram.

Blanda ned ansjovisfiléer och oliver. Smaka av - ev kan det behövas litet salt. Grytan kan sedan stå i kylen 1 - 2 dagar innan den ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar