måndag 12 maj 2014

Köttfärslimpa med nötter och portvin

KÖTTFÄRSLIMPA MED NÖTTER OCH PORTVIN

Hasselnötter i färsen och portvin i såsen gör detta till riktig festmat, väl lämpad att bjuda gäster på. Servera fräscha grönsaker till.

4 portioner

2 skivor osötat vitt formbröd
2 dl grädde
500 g blandfärs
1 ägg
1½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm mejram
drygt ½ dl hasselnötskärnor
smör eller margarin
2 dl buljong
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
½ - 3/4 dl portvin
½ msk äkta soya

Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker,
sallad och inlagd gurka.


Smula sönder brödet i en stor skål. Häll på grädden och låt det hela stå några minuter och svälla. Lägg färsen i en skål och arbeta den smidig tillsammans med ägg och kryddor. Grovhacka hasselnötterna och tillsätt dem, men spara ev litet till garnering. Späd färsen med brödblandningen. Forma färsen till en limpa i smord långpanna eller på ugnssäkert fat. Strö över resten av nötterna.

Stek i ugn vid 175° ca 50 minuter eller tills färsen fått vacker färg och är genomgräddad. Pröva med en sticka - när skyn som sipprar ut är klar är färsen färdig. Ta upp den och håll den varm.

Vispa ur långpannan eller fatet med litet buljong. Häll upp skyn i en kastrull och koka ihop den något. Red av skyn med litet vetemjöl utrört i kallt vatten. Späd med grädde och portvin. Låt såsen koka 3 - 5 minuter. Tillsätt soyan och smaka av med mer kryddor om så behövs.

Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme
varav ca 50 minuter i ugnen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar