KLAPPGRÖT
Klappgröt, eller klappkräm, är en mycket gammal efterrätt som många uppskattar än idag. Nu för tiden, när man har elvisp eller annan hushållsmaskin, är det också lättare att vispa den fin och luftig.
4 portioner
4 dl bär, t ex lingon, tranbär,
krusbär eller röda vinbär
1 l vatten
1 - 1½ dl socker
drygt 1 dl mannagryn
1 msk potatismjöl
3 - 4 msk vatten
Gott att äta till:
Kall mjölk.
Tips:
I stället för bär kan man koka klappgröt
på ca 5 dl rabarbertärningar. Man gör på
samma sätt som ovan, men rabarbern
behöver inte silas.
Rensa och skölj bären. Mosa dem med en gaffel. Koka bären i vattnet. Sila saften och smaksätt den med socker. Koka upp saften på nytt och vispa ned mannagrynen. Låt gröten koka färdig, ca 20 minuter.
Rör ut potatismjölet i kallt vatten och häll redningen i gröten under omrörning. Låt gröten precis sjuda upp och låt den sedan svalna något. Vispa den avsvalnade gröten porös, gärna med elvisp eller i assistent. Häll upp klappgröten och servera den när den är alldeles kall.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ tid för gröten att kallna.
Klappgröt, eller klappkräm, är en mycket gammal efterrätt som många uppskattar än idag. Nu för tiden, när man har elvisp eller annan hushållsmaskin, är det också lättare att vispa den fin och luftig.
4 portioner
4 dl bär, t ex lingon, tranbär,
krusbär eller röda vinbär
1 l vatten
1 - 1½ dl socker
drygt 1 dl mannagryn
1 msk potatismjöl
3 - 4 msk vatten
Gott att äta till:
Kall mjölk.
Tips:
I stället för bär kan man koka klappgröt
på ca 5 dl rabarbertärningar. Man gör på
samma sätt som ovan, men rabarbern
behöver inte silas.
Rensa och skölj bären. Mosa dem med en gaffel. Koka bären i vattnet. Sila saften och smaksätt den med socker. Koka upp saften på nytt och vispa ned mannagrynen. Låt gröten koka färdig, ca 20 minuter.
Rör ut potatismjölet i kallt vatten och häll redningen i gröten under omrörning. Låt gröten precis sjuda upp och låt den sedan svalna något. Vispa den avsvalnade gröten porös, gärna med elvisp eller i assistent. Häll upp klappgröten och servera den när den är alldeles kall.
Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ tid för gröten att kallna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar