KALVTIMBAL
Det här är en finare bjudrätt, som brukar väcka stor förtjusning. Den kan serveras varm såväl som kall och är lätt att variera med olika såser, t ex svampsås eller citronsås.
6 portioner
200 g rökt skinka
400 g kalvfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl vatten
smör eller margarin till formen
Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker.
Gärna tomatsås med gröna oliver.
Skär skinkan i mycket små tärningar. Blanda dem i en skål med färs, salt, vitpeppar och vetemjöl. Tillsätt äggen och späd med grädde och vatten (ta litet vatten i taget, kanske behövs inte allt). Häll smeten i en smord kransform, rymd ca 1½ l, och täck med aluminiumfolie.
Grädda i vattenbad i ugnen vid 200° ca 1 - 1 1/4 timme. Pröva med en sticka. När köttsaften som sipprar fram är klar är timbalen färdig. Stjälp upp den och servera den varm eller låt kallna.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.
Det här är en finare bjudrätt, som brukar väcka stor förtjusning. Den kan serveras varm såväl som kall och är lätt att variera med olika såser, t ex svampsås eller citronsås.
6 portioner
200 g rökt skinka
400 g kalvfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl vatten
smör eller margarin till formen
Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker.
Gärna tomatsås med gröna oliver.
Skär skinkan i mycket små tärningar. Blanda dem i en skål med färs, salt, vitpeppar och vetemjöl. Tillsätt äggen och späd med grädde och vatten (ta litet vatten i taget, kanske behövs inte allt). Häll smeten i en smord kransform, rymd ca 1½ l, och täck med aluminiumfolie.
Grädda i vattenbad i ugnen vid 200° ca 1 - 1 1/4 timme. Pröva med en sticka. När köttsaften som sipprar fram är klar är timbalen färdig. Stjälp upp den och servera den varm eller låt kallna.
Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar