måndag 12 maj 2014

Kalvtimbal

KALVTIMBAL

Det här är en finare bjudrätt, som brukar väcka stor förtjusning. Den kan serveras varm såväl som kall och är lätt att variera med olika såser, t ex svampsås eller citronsås.

6 portioner

200 g rökt skinka
400 g kalvfärs
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
1½ dl vispgrädde
1½ dl vatten
smör eller margarin till formen

Gott att äta till:
Kokt potatis och kokta grönsaker.
Gärna tomatsås med gröna oliver.


Skär skinkan i mycket små tärningar. Blanda dem i en skål med färs, salt, vitpeppar och vetemjöl. Tillsätt äggen och späd med grädde och vatten (ta litet vatten i taget, kanske behövs inte allt). Häll smeten i en smord kransform, rymd ca 1½ l, och täck med aluminiumfolie.

Grädda i vattenbad i ugnen vid 200° ca 1 - 1 1/4 timme. Pröva med en sticka. När köttsaften som sipprar fram är klar är timbalen färdig. Stjälp upp den och servera den varm eller låt kallna.

Tid för tillagning: Ca 1½ timme
varav 1 - 1 1/4 timme i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar