KAFFEFROMAGE
Det här är en delikat avslutning på en god middag. Kaffefromagen har dessutom den fördelen att den kan tillagas dagen innan och förvaras kallt tills den är klar att servera.
4 portioner
8 gelatinblad
2½ dl starkt kaffe
2 dl socker
2½ dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffelikör eller konjak
Garnering:
chokladmockabönor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt dem ligga minst 5 minuter. Blanda kaffet med hälften av sockret och 1 dl grädde i en kastrull. Värm upp försiktigt. Vispa äggulorna med litet av den varma kaffeblandningen. Blanda ned äggulekaffet i kastrullen och värm upp till kokpunkten.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt det urkramade gelatinet. Låt krämen kallna - man kan ha en skål med isbitar under skålen - och rör då och då tills den börjar tjockna (det kan ta ca 30 minuter). Smaksätt med likör och vaniljsocker.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i resten av sockret litet åt gången. Vänd försiktigt ned äggviteskummet i kaffekrämen. Vispa resten av grädden och blanda i den. Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas och ställ den kallt. Garnera med chokladmockabönor strax före servering.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ tid för fromagen att stelna.
Det här är en delikat avslutning på en god middag. Kaffefromagen har dessutom den fördelen att den kan tillagas dagen innan och förvaras kallt tills den är klar att servera.
4 portioner
8 gelatinblad
2½ dl starkt kaffe
2 dl socker
2½ dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 msk kaffelikör eller konjak
Garnering:
chokladmockabönor
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt dem ligga minst 5 minuter. Blanda kaffet med hälften av sockret och 1 dl grädde i en kastrull. Värm upp försiktigt. Vispa äggulorna med litet av den varma kaffeblandningen. Blanda ned äggulekaffet i kastrullen och värm upp till kokpunkten.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt det urkramade gelatinet. Låt krämen kallna - man kan ha en skål med isbitar under skålen - och rör då och då tills den börjar tjockna (det kan ta ca 30 minuter). Smaksätt med likör och vaniljsocker.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa i resten av sockret litet åt gången. Vänd försiktigt ned äggviteskummet i kaffekrämen. Vispa resten av grädden och blanda i den. Häll upp fromagen i en skål eller i portionsglas och ställ den kallt. Garnera med chokladmockabönor strax före servering.
Tid för tillagning: Ca 30 minuter
+ tid för fromagen att stelna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar