FYLLDA POTATISAR MED TOMATSÅS
4 personer
8 medelstora potatisar
1 gul lök eller purjolök
50 g smör eller margarin
250 g malet fläskkött
100 g kokt eller rökt skinka
1 msk vetemjöl
1 dl rödvin eller buljong
1 ägg
en knippa persilja
3 msk riven ost
salt, peppar och paprikapulver
Sås:
1 gul lök, finhackad
2 msk smör eller margarin
500 g färska tomater eller 1 burk
skalade, ca 400 g
Koka potatisarna med skalen på och låt dem kallna. Fräs den finhackade löken i matfettet, tillsätt det malda köttet och skinkan i fina tärningar och låt det steka en stund. Dofta över mjöl, tillsätt rödvin och ta grytan från värmen. Rör ned hackad persilja, ägg samt ost och smaka av med kryddorna.
Skala potatisarna och skär dem i ena änden så att de kan stå plant. Holka försiktigt ur potatisarna, fyll dem med köttfärsblandningen och ställ dem i smord, eldfast form. Grädda potatisarna i 225° ugn tills färsen fått fin färg.
Fräs den finhackade löken till såsen i smör eller margarin. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop till en jämn sås. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
Servera potatisarna direkt från ugnen med tomatsåsen och en grönsallad.
Tid för tillagning: Ca 40 minuter.
Från Hemmets Journal kortserie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar