fredag 9 maj 2014

Fruktdip och dopp

FRUKTDIP OCH DOPP

Välj mellan tre goda krämer att doppa frukter och bär i. Alla slags frukter kan doppas, så välj efter säsong och vad du tycker är gott.

4 - 6 portioner

2 nektariner eller persikor
2 päron
2 kiwi
1 carambola (stjärnfrukt)
1/4 nätmelon
citronsaft

Hallonkräm:
1½ dl vispgrädde
1 äggula
½ dl socker
½ msk maizena
1 dl hallon
1 - 1½ tsk vaniljsocker

Citronkräm:
1 ägg
½ dl socker
skal och saft av ½ citron
25 g smör eller margarin
½ dl vispgrädde

Kolakräm:
½ dl vispgrädde
1/4 dl socker
1/4 dl sirap
25 g smör eller margarin
1 msk kakao


Skölj frukten, ta bort ev kärnor och skär i bitar. Pressa citronsaften över päronen så att de inte mörknar.

Hallonkräm
Blanda grädde, äggula, socker och maizena i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Låt kallna. Blanda ned mosade hallon och smaksätt med vaniljsocker.

Citronkräm
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och -saft. Sjud krämen tjock under vispning. Låt svalna, rör ned matfett och låt kallna. Blanda ned vispad grädde.

Kolakräm
Koka grädde, socker, sirap och smör i en kastrull på medelvärme under omrörning 3 minuter. Rör ut kakaon i 1 msk vatten och rör ned det i krämen. Låt kallna.

Tid för tillagning:
Förberedelse 15 - 20 minuter
Tid på spisen ca 10 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar