FRASIG POTATISGRATÄNG
Den gyllenbruna stekskorpan och den härliga doften får det att vattnas i munnen.
4 portioner
700 g potatis, fast sort
1 vitlöksklyfta
matfett till formen
1 msk margarin, smält eller flytande
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1½ dl kaffegrädde
2 msk riven parmesan
salt, vitpeppar
1 dl riven, lagrad ost
Tvätta, skala och skiva potatisen i jämna skivor, gärna i matberedare. Skala och dela vitlöksklyftan och gnid in en ugnsfast form med snittytan. Smörj också formen lätt med matfett. Värm ugnen till 200°. Gör en gratängsås genom att smälta ½ msk av margarinet och fräsa vetemjölet i det. Späd med mjölken och låt koka 5 minuter under omrörning. Tillsätt grädde och parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Lägg ut potatisskivorna i överlappande lager i formen. Salta och peppra och häll litet av såsen mellan varje lager. Strö den rivna osten över potatisen och ringla resten av margarinet över. Grädda gratängen på mittersta falsen i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 50 - 60 minuter.
Variation:
För en mer färgglad gratäng kan du blanda potatisen med tomater. Byt då ut 250 g potatis mot mogna tomater som du skivar tunt. Lägg dem växelvis och överlappande var tredje rad. Tillsammans med en frisk blandsallad blir det en härlig huvudmåltid.
Tid för tillagning: Ca 1 timme och 40 minuter
varav 50 - 60 minuter i ugnen.
Den gyllenbruna stekskorpan och den härliga doften får det att vattnas i munnen.
4 portioner
700 g potatis, fast sort
1 vitlöksklyfta
matfett till formen
1 msk margarin, smält eller flytande
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1½ dl kaffegrädde
2 msk riven parmesan
salt, vitpeppar
1 dl riven, lagrad ost
Tvätta, skala och skiva potatisen i jämna skivor, gärna i matberedare. Skala och dela vitlöksklyftan och gnid in en ugnsfast form med snittytan. Smörj också formen lätt med matfett. Värm ugnen till 200°. Gör en gratängsås genom att smälta ½ msk av margarinet och fräsa vetemjölet i det. Späd med mjölken och låt koka 5 minuter under omrörning. Tillsätt grädde och parmesanost och smaka av med salt och peppar.
Lägg ut potatisskivorna i överlappande lager i formen. Salta och peppra och häll litet av såsen mellan varje lager. Strö den rivna osten över potatisen och ringla resten av margarinet över. Grädda gratängen på mittersta falsen i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 50 - 60 minuter.
Variation:
För en mer färgglad gratäng kan du blanda potatisen med tomater. Byt då ut 250 g potatis mot mogna tomater som du skivar tunt. Lägg dem växelvis och överlappande var tredje rad. Tillsammans med en frisk blandsallad blir det en härlig huvudmåltid.
Tid för tillagning: Ca 1 timme och 40 minuter
varav 50 - 60 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar