DAGENS RECEPT 14-05-10
MELONBÅL
En läskande bål kan innehålla hemkokt saft och äppelskivor likaväl som dyra köpta drycker och fina utländska frukter. Runda melonbollar ser trevligt ut i skålen men tärningar smakar förstås lika gott. Drycken ska vara frisk i smaken och klirra av isbitar.
Ca 2½ l bål
1 honungsmelon, ca 750 g
1 burk djupfryst citronjuice
1 burk djupfryst apelsinjuice
4 msk honung
2 stora flaskor sockerdricka
eller 2 l äppelsaft
krossad is
Dela melonen och skär innehållet i kulor eller tärningar. Blanda samman alla ingredienserna i en stor bålskål och servera bålen väl kyld.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Blanda djupfryst apelsinjuice i bålen och lägg i körsbär eller jordgubbar. Tunna skivor av färsk grön gurka eller gurka skuren med potatisskalare i långa slingor blir dekorativt i bålen.
Hemkokt saft, t ex vinbärs-, hallon- eller jordgubbssaft, ger vacker färg åt bålen. Blanda med mineralvatten om saften är söt. Den som har hemgjord fläderblomssaft har en utmärkt bas till goda sommarbålar.
Festligt:
Riktigt festlig blir bålen om du tillsätter mousserande vin, gärna alkoholfritt.
Kom ihåg:
Man brukar tala om melon som ett begrepp, men det finns många olika slag av meloner. De brukar delas in i två huvudgrupper: sockermelon och vattenmelon. Sockermelonerna har kärnorna samlade i en hålighet mitt i frukten. Vattenmelonerna däremot har sina svarta kärnor insprängda i fruktköttet. Melon är släkt med gurka. Båda innehåller mycket vatten och har konsistens som påminner om varandra. Till sockermelonerna räknas den vanliga svenska nätmelonen, honungsmelon, cantaloupmelon och ogenmelon. Nätmelon är den enda melon som odlas i Sverige.
Honungsmelonen har grönt, gult eller gulvitt skal. Fruktköttet är ljusgrönt, saftigt och sött. Vattenmelon är mycket läskande och även den passar utmärkt att använda i olika bålar. Melon ska förvaras svalt men inte i kylskåp.
Tips och idéer:
För att ta ut runda kulor ur potatis brukar man ha ett s k potatisjärn eller kuljärn. Samma järn är användbart när man vill få ut runda kulor av melon. Det blir mycket svinn när man tar ut med kuljärn, men resten av frukten kan skäras ned och användas i fruktsallad.
Även körsbär och bigarråer gör sig bra i en bål. Kärnorna kan tas ur med en gammaldags hårnål. Men det finns förstås kärnurtagare till körsbär också.
Från Nya Mästerkocken 1985
Denna bål gjorde vi många gånger under 80-talet och vi har fortsatt göra den då och då sommartid. Varje gång är den lika god, och den får betyget 5 av 5 möjliga. Fast eftersom jag inte äter melon överlämnar jag tacksamt mina melonkulor till någon annan!
MELONBÅL
En läskande bål kan innehålla hemkokt saft och äppelskivor likaväl som dyra köpta drycker och fina utländska frukter. Runda melonbollar ser trevligt ut i skålen men tärningar smakar förstås lika gott. Drycken ska vara frisk i smaken och klirra av isbitar.
Ca 2½ l bål
1 honungsmelon, ca 750 g
1 burk djupfryst citronjuice
1 burk djupfryst apelsinjuice
4 msk honung
2 stora flaskor sockerdricka
eller 2 l äppelsaft
krossad is
Dela melonen och skär innehållet i kulor eller tärningar. Blanda samman alla ingredienserna i en stor bålskål och servera bålen väl kyld.
Ca 15 minuter att tillaga
Annorlunda:
Blanda djupfryst apelsinjuice i bålen och lägg i körsbär eller jordgubbar. Tunna skivor av färsk grön gurka eller gurka skuren med potatisskalare i långa slingor blir dekorativt i bålen.
Hemkokt saft, t ex vinbärs-, hallon- eller jordgubbssaft, ger vacker färg åt bålen. Blanda med mineralvatten om saften är söt. Den som har hemgjord fläderblomssaft har en utmärkt bas till goda sommarbålar.
Festligt:
Riktigt festlig blir bålen om du tillsätter mousserande vin, gärna alkoholfritt.
Kom ihåg:
Man brukar tala om melon som ett begrepp, men det finns många olika slag av meloner. De brukar delas in i två huvudgrupper: sockermelon och vattenmelon. Sockermelonerna har kärnorna samlade i en hålighet mitt i frukten. Vattenmelonerna däremot har sina svarta kärnor insprängda i fruktköttet. Melon är släkt med gurka. Båda innehåller mycket vatten och har konsistens som påminner om varandra. Till sockermelonerna räknas den vanliga svenska nätmelonen, honungsmelon, cantaloupmelon och ogenmelon. Nätmelon är den enda melon som odlas i Sverige.
Honungsmelonen har grönt, gult eller gulvitt skal. Fruktköttet är ljusgrönt, saftigt och sött. Vattenmelon är mycket läskande och även den passar utmärkt att använda i olika bålar. Melon ska förvaras svalt men inte i kylskåp.
Tips och idéer:
För att ta ut runda kulor ur potatis brukar man ha ett s k potatisjärn eller kuljärn. Samma järn är användbart när man vill få ut runda kulor av melon. Det blir mycket svinn när man tar ut med kuljärn, men resten av frukten kan skäras ned och användas i fruktsallad.
Även körsbär och bigarråer gör sig bra i en bål. Kärnorna kan tas ur med en gammaldags hårnål. Men det finns förstås kärnurtagare till körsbär också.
Från Nya Mästerkocken 1985
Denna bål gjorde vi många gånger under 80-talet och vi har fortsatt göra den då och då sommartid. Varje gång är den lika god, och den får betyget 5 av 5 möjliga. Fast eftersom jag inte äter melon överlämnar jag tacksamt mina melonkulor till någon annan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar