måndag 5 maj 2014

Dagens recept: Lasagne

DAGENS RECEPT 14-05-05

LASAGNE

Vi har fått många nya trevliga rätter på senare år och till de allra godaste hör lasagnen, som har italienskt ursprung. Den tar litet tid att laga men det blir verkligen god lön för mödan när den doftande, ostbubbliga gratängen kommer på bordet.

8 portioner

½ pkt lasagneplattor à 500 g
vatten
1 dl riven ost till gratineringen

Köttfärssås:
500 g blandfärs
1 stor gul lök
1½ msk vetemjöl
5 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
½ tsk salvia
2 dl vatten

Ostsås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl riven ost, t ex Svecia eller Grevé
½ tsk salt
1 krm muskot
1 krm vitpeppar


Använd förkokta lasagneplattor, eller koka plattorna i rikligt med vatten, några åt gången, ca 15 minuter. Ta upp dem och låt dem rinna av på en handduk.

Skala och hacka löken till köttfärssåsen. Fräs den i matfett i en rymlig gryta. Tillsätt köttfärs och bryn den en stund. Strö över vetemjöl och rör om. Tillsätt tomatpuré, salt och kryddor. Späd med vatten och låt koka ca 15 minuter.

Fräs matfett och mjöl till ostsåsen och späd med mjölk. Låt såsen koka ca 3 minuter. Tillsätt osten och smaksätt med salt och kryddor. Varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås i en smord, ugnssäker form. Översta lagret ska vara ostsås. Strö riven ost över. Gratinera i ugn, 200°, ca 25 minuter. Servera med grönsallad.

Ca 45 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att gratinera


Enklare:
Köttfärssåsen tar litet tid att laga men det finns färdig köttfärssås på burk som kan ersätta den hemlagade.

Koka en vanlig vit sås och strö riven ost mellan varven. Osten smälter ned och håller samman de olika lagren i lasagnen.

Annorlunda:
Gnid formen med en vitlöksklyfta eller pressa litet vitlök i köttfärssåsen.

Kom ihåg:
Gör dubbel sats av köttfärssåsen. Ta hälften till lasagnen och använd den andra hälften till spaghettisås. Späd med buljong och smaksätt med vitlök, oregano och ev även basilika eller timjan.

Tips och idéer:
I stället för att riva osten kan den hyvlas. Hyvla tunna skivor ost och lägg ovanpå i stället för riven ost. Hyvlade ostskivor ger ett jämnt och bubbligt osttäcke. Till gratinering tar man den ost som finns hemma, men det blir bättre resultat både smakmässigt och utseendemässigt om osten är litet lagrad.

Frys in:
Lasagne kan frysas in. Men vänta med att strö ost över tills den ska värmas och serveras. Förpacka den färdiga lasagnen väl och frys in den i den form den tillagas och serveras i. Förvaringstid ca 3 månader.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar