måndag 26 maj 2014

Dagens recept: Champinjonsallad

DAGENS RECEPT 14-05-26


CHAMPINJONSALLAD

Färska champinjoner har en spröd bräcklig konsistens som gör dem särskilt njutbara i sallader. Du kan servera dressingen separat, då blir det en verkligt fettsnål rätt. En eller ett par skivor fullkornsbröd kompletterar - både gott och nyttigt!

4 portioner

200 g färska champinjoner
1 stånd blekselleri, ca 250 g
1 röd paprika, ca 100 g
1 dl finhackad persilja

Dressing:
½ dl matolja
½ dl vatten
2 msk vinäger
2 msk citronsaft
salt, vitpeppar


Ansa champinjonerna och skär dem i tunna skivor. Skölj sellerin och skär den i tunna skivor. Skölj och klyv paprikan. Ta bort kärnorna. Skär paprikan i tärningar. Blanda champinjoner, blekselleri, paprika och finhackad persilja i en skål.

Blanda samman ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Låt stå kallt ca 1 timme före serveringen.

Gott att servera till fisk- eller kötträtter eller som ensamrätt med bröd och smör.


Ca 20 minuter att tillaga
Ca 1 timme att stå kallt


Enklare:
Du kan göra en enkel och god sallad på enbart champinjoner. Uteslut både blekselleri och paprika. Skiva champinjonerna och strö över finhackad persilja. Häll dressingen över och låt champinjonerna stå och dra en timme.

Annorlunda:
Skiva 4 kalla kokta potatisar och varva med skivade champinjoner i en skål. Häll dressing över och låt dra.

Festligare:
Lägg upp champinjoner, blekselleri och paprika i grupper på ett fat. Komplettera ev med skivad färsk gurka och tomater i klyftor. Servera en eller flera färdiga såser till.

Kom ihåg:
Odlade champinjoner kan vara mer eller mindre vita. Det är ingen större skillnad i smaken på vita, gräddfärgade eller bruna champinjoner.

Champinjoner på burk är kokta i saltat vatten och mörknar något vid kokningen. I vissa burkar är champinjonerna vitare än i andra. Det kan bero på att de är blekta.

Även om man i första hand använder champinjoner p g a den sällsynt goda smaken ska man inte glömma bort att champinjoner även har ett bra näringsvärde. I vissa fall t o m lika bra som frukt och bär och en del grönsaker.

Tips och idéer:
Champinjoner behöver nästan alltid sköljas eller borstas av. Om det sitter mycket sand eller jord kvar brukar man lätt kunna få dem rena genom att gnugga dem i salt. Saltet tar med sig jorden och champinjonerna blir rena och fina om de efteråt sköljs i rikligt med vatten. Låt dem sedan rinna av och torka dem försiktigt med en handduk eller på hushållspapper.


Från Nya Mästerkocken 1985


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar