onsdag 7 maj 2014

Bräserad högrev på italienskt vis

BRÄSERAD HÖGREV PÅ ITALIENSKT VIS

Idag är högrev av nöt så mör och fin att man kan laga den till stek. Godast och saftigast blir den om man bräserar den. Då får man också en kraftig sky till sås.

4 - 5 portioner

Ca 1 kg högrev av nöt
125 g rimmat sidfläsk
4 - 5 dl rödvin
ev 3 msk konjak
1 msk finhackad persilja
1 krm riven muskot
4 msk olja
4 msk vetemjöl
ca 1 dl buljong eller vatten
ev salt, vitpeppar
1 kryddbukett

Gott att äta till:
Potatismos, kokta grönsaker eller
sallad samt "såsen" som bildas i
grytan.


Putsa köttet och täck det med fläsket. Bind om. Blanda samman rödvin, ev konjak, persilja och muskot till en marinad. Lägg i köttet och låt det ligga minst 1½ timme. Ta upp köttet och torka av det.

Hetta upp oljan i en stekgryta och bryn köttet väl runt om. Ta sedan upp det. Dofta mjölet över fettet i grytan och rör om väl. Späd med buljong eller vatten och med marinaden. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt ev salt och peppar, beroende på hur mycket buljong man använder, och kryddbuketten.

Låt köttet långsamt eftersteka på svag värme ca 1½ timme eller tills det verkar mört. Pröva med en sticka.

Skär upp köttet i jämna skivor.

Tid för tillagning: Ca 2½ timme + ca
1½ timmes marineringstid.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar