fredag 25 april 2014

Vitvinsbräserad kyckling

VITVINSBRÄSERAD KYCKLING

Kyckling är bra mat, både till vardags och fest. Tillagad så här blir den en festrätt, som man kan bjuda också de mest bortskämda gäster på.

4 - 5 portioner

1 kyckling, ca 1 1/4 kg
8 - 10 små gula lökar
eller 1 - 2 purjolökar
smör eller margarin
200 g färska champinjoner
några persiljekvistar
några blad färsk dragon
eller 1 tsk torkad dragon
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl buljong
3 dl vitt vin

Gott att äta till:
Ris eller kokt potatis och en grönsallad.


Skölj och torka kycklingen. Dela den i mindre bitar. Skala smålöken eller skölj och strimla purjolöken. Fräs den ett par minuter i litet matfett i en tjockbottnad gryta. Skölj och skiva champinjonerna och låt dem fräsa med i grytan.

Ta upp lök och svamp. Bryn kycklingbitarna väl i nytt matfett. Tillsätt sedan lök, svamp och alla kryddor och häll på buljongen. Låt det hela sjuda upp och sakta sjuda ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt allt bräsera ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. Pröva med en sticka.

Ännu lyxigare blir kycklingen om man tillsätter ca 1 dl vispgrädde mot slutet av bräseringen.


Tid för tillagning: Ca 1 timme.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar