VITVINSBRÄSERAD KYCKLING
Kyckling är bra mat, både till vardags och fest. Tillagad så här blir den en festrätt, som man kan bjuda också de mest bortskämda gäster på.
4 - 5 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
8 - 10 små gula lökar
eller 1 - 2 purjolökar
smör eller margarin
200 g färska champinjoner
några persiljekvistar
några blad färsk dragon
eller 1 tsk torkad dragon
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl buljong
3 dl vitt vin
Gott att äta till:
Ris eller kokt potatis och en grönsallad.
Skölj och torka kycklingen. Dela den i mindre bitar. Skala smålöken eller skölj och strimla purjolöken. Fräs den ett par minuter i litet matfett i en tjockbottnad gryta. Skölj och skiva champinjonerna och låt dem fräsa med i grytan.
Ta upp lök och svamp. Bryn kycklingbitarna väl i nytt matfett. Tillsätt sedan lök, svamp och alla kryddor och häll på buljongen. Låt det hela sjuda upp och sakta sjuda ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt allt bräsera ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. Pröva med en sticka.
Ännu lyxigare blir kycklingen om man tillsätter ca 1 dl vispgrädde mot slutet av bräseringen.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Kyckling är bra mat, både till vardags och fest. Tillagad så här blir den en festrätt, som man kan bjuda också de mest bortskämda gäster på.
4 - 5 portioner
1 kyckling, ca 1 1/4 kg
8 - 10 små gula lökar
eller 1 - 2 purjolökar
smör eller margarin
200 g färska champinjoner
några persiljekvistar
några blad färsk dragon
eller 1 tsk torkad dragon
1 - 1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl buljong
3 dl vitt vin
Gott att äta till:
Ris eller kokt potatis och en grönsallad.
Skölj och torka kycklingen. Dela den i mindre bitar. Skala smålöken eller skölj och strimla purjolöken. Fräs den ett par minuter i litet matfett i en tjockbottnad gryta. Skölj och skiva champinjonerna och låt dem fräsa med i grytan.
Ta upp lök och svamp. Bryn kycklingbitarna väl i nytt matfett. Tillsätt sedan lök, svamp och alla kryddor och häll på buljongen. Låt det hela sjuda upp och sakta sjuda ca 5 minuter. Tillsätt vinet och låt allt bräsera ytterligare ca 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. Pröva med en sticka.
Ännu lyxigare blir kycklingen om man tillsätter ca 1 dl vispgrädde mot slutet av bräseringen.
Tid för tillagning: Ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar