DAGENS RECEPT 14-04-26
RÅBIFF
En färgglad aptitretare som lika gärna kan serveras som en frestande entrérätt som till en vickning. Bröd och smör hör till och ett glas skummande gott öl är det säkert många som vill ha! Skulle det finnas någon som inte tycker om råbiff går det utmärkt att halstra köttet lätt.
4 portioner
400 g malet nötkött
1 stor gul lök
2 stora inlagda rödbetor
2 msk kapris
1 dl finhackad persilja
4 äggulor
Forma den malda färsen till runda biffar och lägg dem på portionstallrikar. Skala och hacka löken men spara 4 tunna lökringar till garnering. Hacka rödbetorna fint. Lägg upp hackad lök, rödbetor, kapris och persilja vackert runt varje biff. Lägg en lökring ovanpå varje biff och stjälp försiktigt ned en äggula i lökringen.
Servera biffen med salt och peppar från kvarn och med smör och bröd.
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
I stället för att servera råbiffen med tillbehör som kapris, rödbeta och hackad lök kan färsen blandas med smaksättningarna. Halstra biffen och servera med rå äggula och ev även HP-sås eller chilisås.
Festligare:
Riktigt fin råbiff gör man gärna av innanlår av nötkött. Skrapa köttet med en vass kniv så att du får bort alla senor och hinnor. Skär först köttet i bitar längs med muskeltrådarna och skrapa sedan i samma riktning så att köttet blir riktigt finfördelat. Forma sedan det skrapade köttet till biffar och lägg upp dem som i receptet. Sprödvärmt vitt bröd eller rostat bröd och smör är gott att servera till råbiffen. Om du halstrar biffen kan det vara gott att servera några små brynta potatisar eller riktigt het pommes frites till.
Kom ihåg:
Kött förvaras bäst i kylskåp. Det gäller framför allt rått, men även stekt och kokt kött. Förvara köttet väl övertäckt. Färskt kött bör inte förvaras i kylskåp längre än till nästa dag. Kött är mycket ömtåligt och särskilt under den varma årstiden bör man vara mycket försiktig vid förvaring av kött- och charkuterivaror. Om köttet inte ska anrättas omedelbart eller inom kort tid är frysen bästa förvaringsplatsen. Köttfärs som ska användas till råbiff bör emellertid inte ha varit fryst. När köttet tinar vätskar det sig och fryst köttfärs saknar den friska röda färgen som färskt kött har.
Tips och idéer:
Om all köttfärs inte går åt till råbiffar kan man passa på att blanda köttfärs med litet grovhackad dill, ett par matskedar hackade inlagda rödbetor och ett par matskedar crème fraîche. Smaksätt med salt och peppar och forma tunna biffar. Stek dem hastigt i smör och låt dem kallna. Lägg dem sedan mellan två smörade brödskivor och bred litet senap över.
Frys in:
Köttfärs kan mycket väl frysas men bör i så fall inte användas till råbiff. Forma färsen till biffar och halstra eller grilla dem. Frys dem därefter. Salta och peppra när biffarna ska serveras. Förvaringstid ca 4 månader.
RÅBIFF
En färgglad aptitretare som lika gärna kan serveras som en frestande entrérätt som till en vickning. Bröd och smör hör till och ett glas skummande gott öl är det säkert många som vill ha! Skulle det finnas någon som inte tycker om råbiff går det utmärkt att halstra köttet lätt.
4 portioner
400 g malet nötkött
1 stor gul lök
2 stora inlagda rödbetor
2 msk kapris
1 dl finhackad persilja
4 äggulor
Forma den malda färsen till runda biffar och lägg dem på portionstallrikar. Skala och hacka löken men spara 4 tunna lökringar till garnering. Hacka rödbetorna fint. Lägg upp hackad lök, rödbetor, kapris och persilja vackert runt varje biff. Lägg en lökring ovanpå varje biff och stjälp försiktigt ned en äggula i lökringen.
Servera biffen med salt och peppar från kvarn och med smör och bröd.
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
I stället för att servera råbiffen med tillbehör som kapris, rödbeta och hackad lök kan färsen blandas med smaksättningarna. Halstra biffen och servera med rå äggula och ev även HP-sås eller chilisås.
Festligare:
Riktigt fin råbiff gör man gärna av innanlår av nötkött. Skrapa köttet med en vass kniv så att du får bort alla senor och hinnor. Skär först köttet i bitar längs med muskeltrådarna och skrapa sedan i samma riktning så att köttet blir riktigt finfördelat. Forma sedan det skrapade köttet till biffar och lägg upp dem som i receptet. Sprödvärmt vitt bröd eller rostat bröd och smör är gott att servera till råbiffen. Om du halstrar biffen kan det vara gott att servera några små brynta potatisar eller riktigt het pommes frites till.
Kom ihåg:
Kött förvaras bäst i kylskåp. Det gäller framför allt rått, men även stekt och kokt kött. Förvara köttet väl övertäckt. Färskt kött bör inte förvaras i kylskåp längre än till nästa dag. Kött är mycket ömtåligt och särskilt under den varma årstiden bör man vara mycket försiktig vid förvaring av kött- och charkuterivaror. Om köttet inte ska anrättas omedelbart eller inom kort tid är frysen bästa förvaringsplatsen. Köttfärs som ska användas till råbiff bör emellertid inte ha varit fryst. När köttet tinar vätskar det sig och fryst köttfärs saknar den friska röda färgen som färskt kött har.
Tips och idéer:
Om all köttfärs inte går åt till råbiffar kan man passa på att blanda köttfärs med litet grovhackad dill, ett par matskedar hackade inlagda rödbetor och ett par matskedar crème fraîche. Smaksätt med salt och peppar och forma tunna biffar. Stek dem hastigt i smör och låt dem kallna. Lägg dem sedan mellan två smörade brödskivor och bred litet senap över.
Frys in:
Köttfärs kan mycket väl frysas men bör i så fall inte användas till råbiff. Forma färsen till biffar och halstra eller grilla dem. Frys dem därefter. Salta och peppra när biffarna ska serveras. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar