söndag 27 april 2014

Dagens recept: Mintpäron

DAGENS RECEPT 14-04-27

MINTPÄRON

Den friska mintsmaken harmonierar perfekt med både äpplen och päron. Chokladplattorna smälter ned över frukten och bildar en härlig glasyr, Halvsmält vaniljglass eller lättvispad grädde sätter pricken över i!

4 portioner

1 burk päron, ca 800 g
mintchokladplattor, t ex After Eight


Lägg päronhalvorna med den kupiga sidan upp i en ugnssäker form. Häll litet av päronspadet i formen. Lägg en mintchokladplatta på varje päron.

Ställ formen i ugn, 200°, och värm tills chokladen smält. Det tar ca 10 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Ca 10 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att "grädda"


Enklare:
Hacka litet choklad, vanlig mjölkchoklad eller mörk choklad, och strö över frukten i formen. Följ receptet i övrigt.

Annorlunda:
Blanda olika sorter av konserverad och färsk frukt i formen. Ta t ex päron, persikor och ett par bananer i bitar. Täck med flagad choklad eller mintchokladplattor. Följ receptet i övrigt.

Festligare:
Lägg sockerkakshalvor i botten på formen och droppa litet lag över. Lägg päron eller äppelhalvor över och lägg på mintchoklad.

Kom ihåg:
Ta vara på fruktspadet från konserverad frukt. Det kan användas i kräm, t ex i saftkräm eller äppelkräm. Sjud upp spadet, blanda med saft och vatten om det skulle vara för litet. Red av med potatismjöl eller maizena utrört i litet vatten. Råriv ett par äpplen och blanda ned i krämen eller skiva ett par päron tunt och blanda ned. Smaksätt med socker och ev litet pressad citronsaft.

Tips och idéer:
Ett enkelt sätt att få pepparmyntssmak på fruktsallader och efterrätter är att använda vanliga pepparmyntspastiller. Krossa en eller två pastiller i en mortel tills de blir som fint mjöl. Blanda "mjölet" med litet socker och strö över frukten. Ett annat sätt är att stöta torkad mynta med en sockerbit. Strö sedan "myntasockret" över frukten. Droppa litet fruktlag över så framträder myntasmaken bättre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar