DAGENS RECEPT 14-04-28
PANNKAKSRULLE MED KÖTTFÄRS
Pannkaka och köttfärssås - två ungdomsfavoriter i topp. Här förenade till en pannkaksrulle som gratineras i ugn. Skär upp den i skivor som en rulltårta och servera med fräsch grönsallad. Den kan göras helt färdig för gratinering och ställas in i ugnen när gästerna ringer på dörren.
1 rulle, 4 - 6 portioner
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
400 g blandfärs
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk spaghettikrydda
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gratinering:
1 dl riven ost
Vispa äggen med litet av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Blanda i resten av mjölken och saltet. Låt smeten stå och svälla 5 - 10 minuter.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll smeten i pannan. Grädda i 225° 20 - 25 minuter tills pannkakan fått färg. Stjälp upp den på galler och låt den svalna.
Skala och hacka löken till köttfärssåsen. Bryn den i matfett i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och smula sönder den med en gaffel. Strö över vetemjöl och rör om. Häll i krossade tomater och buljongtärning. Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 15 minuter. Smaksätt med spaghettikrydda, salt och peppar. Blanda i tomatpurén för att få fin färg.
Häll köttfärssåsen på pannkakan och rulla ihop den som en rulltårta. Lägg den på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250°, ca 5 minuter. Servera med en god sallad.
Ca 45 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grädda
Ca 5 minuter att gratinera
Enklare:
Använd pannkaksmix och färdig köttfärssås på burk. Tillsätt ett extra ägg till pannkaksmixen så går det lättare att rulla ihop pannkakan.
Annorlunda:
Köttfärssåsen kan smaksättas och drygas ut på olika sätt, t ex med hackad grön eller röd paprika, med finstrimlad smörfräst vitkål eller salladskål eller med rårivna morötter.
Kom ihåg:
Riven ost över en rätt ger god smak och det ser läckert ut när osten smält ned. Att gratinera en rätt innebär att den ska stå i ugnen under övervärme för att få färg.
Tips och idéer:
Till gratinering kan du använda vilken ost som helst som du har hemma, men en lagrad, fet ost ger godare smak och bättre konsistens än en mild och mager. Fet ost smälter ned. Torr ost bildar en knaprig skorpa. Om du tycker om parmesanost kan du blanda ½ msk parmesan med 3 msk fet ost och strö över vid gratinering.
Frys in:
Gör pannkaksrullen helt färdig men vänta med att strö på ost tills den ska sättas in i ugnen. Tiningstid i rumstemperatur ca 2 timmar. Förvaringstid i frys ca 2 månader.
PANNKAKSRULLE MED KÖTTFÄRS
Pannkaka och köttfärssås - två ungdomsfavoriter i topp. Här förenade till en pannkaksrulle som gratineras i ugn. Skär upp den i skivor som en rulltårta och servera med fräsch grönsallad. Den kan göras helt färdig för gratinering och ställas in i ugnen när gästerna ringer på dörren.
1 rulle, 4 - 6 portioner
3 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
Köttfärssås:
2 gula lökar
2 msk smör eller margarin
400 g blandfärs
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater, 400 g
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk spaghettikrydda
½ - 1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Gratinering:
1 dl riven ost
Vispa äggen med litet av mjölken. Tillsätt mjölet och vispa till en slät smet. Blanda i resten av mjölken och saltet. Låt smeten stå och svälla 5 - 10 minuter.
Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll smeten i pannan. Grädda i 225° 20 - 25 minuter tills pannkakan fått färg. Stjälp upp den på galler och låt den svalna.
Skala och hacka löken till köttfärssåsen. Bryn den i matfett i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och smula sönder den med en gaffel. Strö över vetemjöl och rör om. Häll i krossade tomater och buljongtärning. Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 15 minuter. Smaksätt med spaghettikrydda, salt och peppar. Blanda i tomatpurén för att få fin färg.
Häll köttfärssåsen på pannkakan och rulla ihop den som en rulltårta. Lägg den på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Strö över riven ost och gratinera i ugn, 250°, ca 5 minuter. Servera med en god sallad.
Ca 45 minuter att förbereda
20 - 25 minuter att grädda
Ca 5 minuter att gratinera
Enklare:
Använd pannkaksmix och färdig köttfärssås på burk. Tillsätt ett extra ägg till pannkaksmixen så går det lättare att rulla ihop pannkakan.
Annorlunda:
Köttfärssåsen kan smaksättas och drygas ut på olika sätt, t ex med hackad grön eller röd paprika, med finstrimlad smörfräst vitkål eller salladskål eller med rårivna morötter.
Kom ihåg:
Riven ost över en rätt ger god smak och det ser läckert ut när osten smält ned. Att gratinera en rätt innebär att den ska stå i ugnen under övervärme för att få färg.
Tips och idéer:
Till gratinering kan du använda vilken ost som helst som du har hemma, men en lagrad, fet ost ger godare smak och bättre konsistens än en mild och mager. Fet ost smälter ned. Torr ost bildar en knaprig skorpa. Om du tycker om parmesanost kan du blanda ½ msk parmesan med 3 msk fet ost och strö över vid gratinering.
Frys in:
Gör pannkaksrullen helt färdig men vänta med att strö på ost tills den ska sättas in i ugnen. Tiningstid i rumstemperatur ca 2 timmar. Förvaringstid i frys ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar