KOKT NÖTBRINGA MED PEPPARROTSSÅS
Kokt kött är både gott och ekonomiskt - man kan välja litet billigare bitar. Visst tar tillagningen litet tid, men när köttet väl ligger i grytan sköter det sig nästan självt. Med pepparrotssås till blir det en härlig middag.
4 - 5 portioner
Ca 1 1/4 kg nötbringa
salt
3 morötter
2 purjolökar eller 2 gula lökar
8 - 10 vitpepparkorn
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl kokspad och ev mjölk
3 - 4 msk riven pepparrot
Gott att äta till:
Såsen och grönsakerna samt
kokt potatis och råkostsallad.
Skölj av köttet hastigt under rinnande vatten och lägg det i en gryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt salt, 2 tsk/l vatten. Låt köttet koka upp och skumma väl.
Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Tillsätt grönsaker och pepparkorn och låt det hela sakta koka under lock tills köttet är mört. Pröva med en sticka. Ta upp grönsakerna när de är mjuka. Beräkna koktiden för köttet till 1½ - 2 timmar.
Smält matfettet till såsen i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med vätskan och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Smaksätt med 2 - 3 msk riven pepparrot.
Skär upp köttet och lägg det på serveringsfat. Strö över resten av pepparroten.
Tid för tillagning: 2 - 2½ timme.
Kokt kött är både gott och ekonomiskt - man kan välja litet billigare bitar. Visst tar tillagningen litet tid, men när köttet väl ligger i grytan sköter det sig nästan självt. Med pepparrotssås till blir det en härlig middag.
4 - 5 portioner
Ca 1 1/4 kg nötbringa
salt
3 morötter
2 purjolökar eller 2 gula lökar
8 - 10 vitpepparkorn
Sås:
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl kokspad och ev mjölk
3 - 4 msk riven pepparrot
Gott att äta till:
Såsen och grönsakerna samt
kokt potatis och råkostsallad.
Skölj av köttet hastigt under rinnande vatten och lägg det i en gryta. Häll på vatten så att det täcker köttet. Tillsätt salt, 2 tsk/l vatten. Låt köttet koka upp och skumma väl.
Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Tillsätt grönsaker och pepparkorn och låt det hela sakta koka under lock tills köttet är mört. Pröva med en sticka. Ta upp grönsakerna när de är mjuka. Beräkna koktiden för köttet till 1½ - 2 timmar.
Smält matfettet till såsen i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med vätskan och låt såsen koka 3 - 5 minuter. Smaksätt med 2 - 3 msk riven pepparrot.
Skär upp köttet och lägg det på serveringsfat. Strö över resten av pepparroten.
Tid för tillagning: 2 - 2½ timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar