KLASSISK OXSTEK MED PRESSGURKA
Här är det vi ska ha till middag på söndag! Nu när jag börjar få aptiten tillbaka efter operationen med hjälp av näringsdrinkarna tycker jag allting låter så otroligt gott ... :-D
4 personer
Ca 1 kg oxstek, gärna fransyska
salt, peppar
smör till stekning
2 morötter
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 dl kraftig kalvbuljong
4 kvistar timjan
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 tsk maizena
Pressgurka:
1 gurka
2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk hackad persilja
Krydda steken runtom med salt och peppar. Bryn den i litet smör i en stekgryta med lock eller en stekpanna. Om du bryner steken i en stekpanna så lägg sedan över den i en gryta med lock.
Skala och hacka morot, lök och vitlök. Häll vin och buljong i grytan. Tillsätt morot, lök, vitlök, timjan och tomatpuré. Låt steken småputtra i grytan med locket på ca 1 timme och 15 minuter. Sila ned skyn i en kastrull och låt koka utan lock ca 10 minuter tillsammans med grädden. Red såsen med maizena utrört i litet vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp steken tunt och servera med såsen, pressgurka och exempelvis kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon.
Gurkan:
Tvätta gurkan noga och skär i tunna skivor. Lägg i en bunke med ättiksprit, socker, vatten och hackad persilja och blanda lätt. Låt ligga så ca 1 timme innan det är dags att servera.
Här är det vi ska ha till middag på söndag! Nu när jag börjar få aptiten tillbaka efter operationen med hjälp av näringsdrinkarna tycker jag allting låter så otroligt gott ... :-D
4 personer
Ca 1 kg oxstek, gärna fransyska
salt, peppar
smör till stekning
2 morötter
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 dl kraftig kalvbuljong
4 kvistar timjan
1 msk tomatpuré
2 dl grädde
2 tsk maizena
Pressgurka:
1 gurka
2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
2 msk hackad persilja
Krydda steken runtom med salt och peppar. Bryn den i litet smör i en stekgryta med lock eller en stekpanna. Om du bryner steken i en stekpanna så lägg sedan över den i en gryta med lock.
Skala och hacka morot, lök och vitlök. Häll vin och buljong i grytan. Tillsätt morot, lök, vitlök, timjan och tomatpuré. Låt steken småputtra i grytan med locket på ca 1 timme och 15 minuter. Sila ned skyn i en kastrull och låt koka utan lock ca 10 minuter tillsammans med grädden. Red såsen med maizena utrört i litet vatten. Smaka av med salt och peppar.
Skiva upp steken tunt och servera med såsen, pressgurka och exempelvis kokt potatis, kokta morötter och rårörda lingon.
Gurkan:
Tvätta gurkan noga och skär i tunna skivor. Lägg i en bunke med ättiksprit, socker, vatten och hackad persilja och blanda lätt. Låt ligga så ca 1 timme innan det är dags att servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar