tisdag 1 april 2014

Dagens recept: Fyllda ägghalvor

DAGENS RECEPT 14-04-01

FYLLDA ÄGGHALVOR

På en bädd av fräsch, strimlad isbergssallad finns ett litet smörgåsbord med ägghalvor med frestande, aptitretande fyllningar. Kanske en bjudidé - allt kan förberedas och stå kallt tills gästerna anländer. Ta fram smör, bröd och ost och servera till.

20 fyllda ägghalvor

10 ägg
grönsallad
100 g smör eller margarin
salt, vitpeppar

Förslag till garnering:
några räkor med dillkvist
svart storkornig kaviar med gräslök
röd storkornig kaviar med persilja
ett par bitar skivsill med dillkvist


Koka äggen 10 minuter (de ska vara hårdkokta). Låt dem kallna i kallt vatten.

Skölj och strimla salladen och bred ut den på ett fat. Skala och halvera äggen. Ta bort gulorna försiktigt. Mosa gulorna och tillsätt matfett, salt och vitpeppar. Rör till en smidig smet. Spritsa eller klicka ut blandningen i ägghalvorna.

Garnera äggen efter något av våra förslag eller efter egen fantasi.

15 - 20 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att koka


Enklare:
Skala och halvera de hårdkokta kalla äggen. Lägg dem på en bädd av finstrimlad grönsallad. Garnera direkt på de halverade äggen. Spritsa kaviar eller någon färdig pastej på tub över ägghalvorna.

Kom ihåg:
Koktiden varierar beroende på äggets storlek, hur kallt ägget är när det läggs ned i vattnet, hur många ägg man kokar samtidigt och hur mycket vatten äggen kokar i. Lägg ned äggen i kallt eller kokande vatten. Vattnet ska täcka äggen. Det går lättare att skala om man genast efter kokningen spolar dem med kallt vatten.

Det ser alltid trevligt ut att servera smårätter på en salladsbädd. Så här på vårkanten brukar det finnas flera olika slag av grönsallad i butikerna. Det som inte finns att få hos våra egna växthusodlare importeras söderifrån. Sådana importerade spännande salladssorter är t ex escarolesallad, som är stor och praktfull, och friséesallad som med sin litet spretiga grönska är verkligt dekorativ.

Isbergssalladen har spröda, frasiga blad knutna till fasta huvuden. Både isbergssallad och salladskål är bra alternativ till den mer ömtåliga vanliga grönsalladen. Endivesallad är vitgul och spolformig. Många vill gärna servera den kokt eller bräserad. Konsistensen är fast och spröd och endiven är både sallad och grönsak på en gång.

Numera finns också en vacker, rödlila salladsvariant som kallas rosensallad. Om du hittar den i din butik kanske din salladsbädd blir röd i stället för grön? Men tänk på att rosensallad är litet skarp i smaken. Tillsammans med salladskål blir smaken mildare.

Tips och idéer:
Ägg ska inte förvaras i närheten av livsmedel med stark lukt. Ägg kan nämligen ta smak av andra livsmedel. Förvara därför starkt luktande livsmedel, som t ex rökt korv och fisk, skaldjur och ost i plastburkar med lock eller invirade i aluminiumfolie. Förvara grönsaker som lök, pepparrot och selleri avskilt från äggen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar