DAGENS RECEPT 14-03-31
MUSSELRIS
En varm liten musselrätt som denna passar bra som entré till en middag eller som ensamrätt till lunch eller kvällsmål. Den är både snabblagad och god. Du kan också servera den som sallad, om du vill.
4 portioner
1 burk musslor i vatten (225 g)
1 purjolök
4 dl vatten
2 dl långkornigt ris
1 tsk salt
Sås:
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 tsk curry
1 msk riven rå lök
1 krm svartpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Häll av spadet från musslorna och spara det. Skölj och strimla purjolöken. Koka upp vattnet, tillsätt risgryn och salt och koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg i purjolöken när riset kokat ca 15 minuter.
Tillsätt musslorna när riset är precis färdigkokt. Låt dem ånga i riset några minuter så att de blir genomvarma.
Värm under tiden gräddfilen försiktigt i en kastrull, den får absolut inte koka. Smaksätt med salt, curry, lök och peppar. Lägg upp musselriset i en skål. Häll såsen över och servera genast. Strö gärna litet extra curry över rätten.
Du kan, om du vill, smaksätta såsen med litet musselspad. Frys in resten och använd spadet när du kokar fisk eller gör fisksoppa.
Ca 20 minuter att tillaga
Festligare:
Blanda riset med 200 g rensade färska räkor och tillsätt gärna klippt dill. Lägg gärna i 1 litet paket djupfrysta ärter, som får tina och bli varma i riset de sista 5 minuterna av koktiden.
Variation:
Blanda ned 2 - 3 tunt skivade selleristjälkar i riset. Uteslut då purjolöken. Blanda också ned 1 finhackad röd paprika.
Använd paprikapulver som smaksättning i stället för curry. Eller smaksätt både ris och sås med rikligt med senap, helst osötad.
Kom ihåg:
Lägg aldrig musslor eller andra skaldjur i en varm rätt förrän precis innan den ska serveras. Skaldjur blir hårda, sega och tråkiga om de får koka med.
Dela alltid purjolök med ett snitt längs med purjon. Skölj den sedan från roten mot bladtopparna, så att du får bort sand och jord som lätt fastnar mellan bladen.
Tips och idéer:
Använd långkornigt ris till rätter som sallader, grytor m m. Rundkornigt ris passar bäst till gröt, välling och puddingar men också om du vill laga apelsinris eller ris à la Malta.
Musslor är både goda, billiga och nyttiga. De innehåller bara ca 1,2% fett men mycket protein, ca 10%. Mager mat alltså.
MUSSELRIS
En varm liten musselrätt som denna passar bra som entré till en middag eller som ensamrätt till lunch eller kvällsmål. Den är både snabblagad och god. Du kan också servera den som sallad, om du vill.
4 portioner
1 burk musslor i vatten (225 g)
1 purjolök
4 dl vatten
2 dl långkornigt ris
1 tsk salt
Sås:
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 tsk curry
1 msk riven rå lök
1 krm svartpeppar
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser.
Häll av spadet från musslorna och spara det. Skölj och strimla purjolöken. Koka upp vattnet, tillsätt risgryn och salt och koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg i purjolöken när riset kokat ca 15 minuter.
Tillsätt musslorna när riset är precis färdigkokt. Låt dem ånga i riset några minuter så att de blir genomvarma.
Värm under tiden gräddfilen försiktigt i en kastrull, den får absolut inte koka. Smaksätt med salt, curry, lök och peppar. Lägg upp musselriset i en skål. Häll såsen över och servera genast. Strö gärna litet extra curry över rätten.
Du kan, om du vill, smaksätta såsen med litet musselspad. Frys in resten och använd spadet när du kokar fisk eller gör fisksoppa.
Ca 20 minuter att tillaga
Festligare:
Blanda riset med 200 g rensade färska räkor och tillsätt gärna klippt dill. Lägg gärna i 1 litet paket djupfrysta ärter, som får tina och bli varma i riset de sista 5 minuterna av koktiden.
Variation:
Blanda ned 2 - 3 tunt skivade selleristjälkar i riset. Uteslut då purjolöken. Blanda också ned 1 finhackad röd paprika.
Använd paprikapulver som smaksättning i stället för curry. Eller smaksätt både ris och sås med rikligt med senap, helst osötad.
Kom ihåg:
Lägg aldrig musslor eller andra skaldjur i en varm rätt förrän precis innan den ska serveras. Skaldjur blir hårda, sega och tråkiga om de får koka med.
Dela alltid purjolök med ett snitt längs med purjon. Skölj den sedan från roten mot bladtopparna, så att du får bort sand och jord som lätt fastnar mellan bladen.
Tips och idéer:
Använd långkornigt ris till rätter som sallader, grytor m m. Rundkornigt ris passar bäst till gröt, välling och puddingar men också om du vill laga apelsinris eller ris à la Malta.
Musslor är både goda, billiga och nyttiga. De innehåller bara ca 1,2% fett men mycket protein, ca 10%. Mager mat alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar