DAGENS RECEPT 14-03-30
PEPPARROTSSNITTAR
Maffiga små smörgåsar att servera till en drink eller som liten förrätt. Gör man tillräckligt många kan det till och med bli en lunch eller kvällsrätt, smörgåsarna är nämligen fyllda med en härlig sallad på vitkål och lök.
12 snittar
12 skivor vitt bröd
Fyllning:
½ vitkålshuvud, ca 250 g
1 liten gul lök
½ dl finhackad persilja
1 msk riven pepparrot
1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 tsk pressad citron
Riv vitkålen fint på råkostjärn eller kör den i en matberedare. Skala löken. Riv lök och pepparrot. Blanda vitkål, lök, pepparrot, majonnäs och crème fraîche. Smaksätt med pressad citron.
Fördela fyllningen på hälften av brödskivorna och lägg de andra på. Lägg smörgåsarna i press mellan två skärbrädor med en tyngd ovanpå. Låt stå kallt ett par timmar. Skär bort kanterna och dela smörgåsarna i trekanter innan de serveras.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp
Annorlunda:
Fyllningen i smörgåsarna kan varieras på många sätt. Vitkålen kan t ex bytas ut mot isbergssallad, finstrimlade morötter eller grovrivet äpple och finhackad paprika och gurka.
Festligare:
Lägg upp smörgåsarna på en vacker bricka och servera dem med ett glas tomatjuice eller någon annan välkyld dryck.
Servera smörgåsarna till en väl smaksatt varm eller kall buljong.
Som tilltugg till en varm, redd soppa passar de också bra.
Kom ihåg:
Smörgås och sallad är mat. Du får både nyttiga näringsämnen och kalorier så att du orkar med din dag. För att man ska må bra måste man tänka på vad man äter. Och när man äter! Regelbundna matvanor mår kroppen bra av. Ät gärna tre huvudmål och ett eller två mellanmål om dagen. Det ska vara gott att äta annars blir maten knappast uppäten. Inget enskilt livsmedel är så näringsrikt att man kan leva uteslutande på det. Ät så omväxlande du kan.
Tips och idéer:
Ett praktiskt sätt att strimla vitkål är att hyvla den med en osthyvel. Kålen blir litet grov men utmärkt att använda i råkostsallader. Förvara kålen i väl tillslutna plastpåsar i kylen så behåller den vitaminerna bäst. Gröna sallader, råa grönsaker och frukt är rika på vitaminer och mineraler. Sallader och grönsaker ska helst tillredas och ätas så färska som möjligt. Luftens syre förstör nämligen vitaminerna på mycket kort tid.
PEPPARROTSSNITTAR
Maffiga små smörgåsar att servera till en drink eller som liten förrätt. Gör man tillräckligt många kan det till och med bli en lunch eller kvällsrätt, smörgåsarna är nämligen fyllda med en härlig sallad på vitkål och lök.
12 snittar
12 skivor vitt bröd
Fyllning:
½ vitkålshuvud, ca 250 g
1 liten gul lök
½ dl finhackad persilja
1 msk riven pepparrot
1 dl majonnäs
1 dl crème fraîche
1 tsk pressad citron
Riv vitkålen fint på råkostjärn eller kör den i en matberedare. Skala löken. Riv lök och pepparrot. Blanda vitkål, lök, pepparrot, majonnäs och crème fraîche. Smaksätt med pressad citron.
Fördela fyllningen på hälften av brödskivorna och lägg de andra på. Lägg smörgåsarna i press mellan två skärbrädor med en tyngd ovanpå. Låt stå kallt ett par timmar. Skär bort kanterna och dela smörgåsarna i trekanter innan de serveras.
Ca 20 minuter att tillaga
Ca 2 timmar i kylskåp
Annorlunda:
Fyllningen i smörgåsarna kan varieras på många sätt. Vitkålen kan t ex bytas ut mot isbergssallad, finstrimlade morötter eller grovrivet äpple och finhackad paprika och gurka.
Festligare:
Lägg upp smörgåsarna på en vacker bricka och servera dem med ett glas tomatjuice eller någon annan välkyld dryck.
Servera smörgåsarna till en väl smaksatt varm eller kall buljong.
Som tilltugg till en varm, redd soppa passar de också bra.
Kom ihåg:
Smörgås och sallad är mat. Du får både nyttiga näringsämnen och kalorier så att du orkar med din dag. För att man ska må bra måste man tänka på vad man äter. Och när man äter! Regelbundna matvanor mår kroppen bra av. Ät gärna tre huvudmål och ett eller två mellanmål om dagen. Det ska vara gott att äta annars blir maten knappast uppäten. Inget enskilt livsmedel är så näringsrikt att man kan leva uteslutande på det. Ät så omväxlande du kan.
Tips och idéer:
Ett praktiskt sätt att strimla vitkål är att hyvla den med en osthyvel. Kålen blir litet grov men utmärkt att använda i råkostsallader. Förvara kålen i väl tillslutna plastpåsar i kylen så behåller den vitaminerna bäst. Gröna sallader, råa grönsaker och frukt är rika på vitaminer och mineraler. Sallader och grönsaker ska helst tillredas och ätas så färska som möjligt. Luftens syre förstör nämligen vitaminerna på mycket kort tid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar