lördag 29 mars 2014

Dagens recept: Apelsinsallad

DAGENS RECEPT 14-03-29

APELSINSALLAD

En ovanlig sallad med spännande sås där apelsinerna spelar en betydande roll. En fräsch förrätt eller ett vitaminrikt och lätt tillbehör till en kraftigare kötträtt. Eller kanske du vill servera salladen som ensamrätt med ett nybakat varmt bröd?

4 - 6 portioner

½ stånd salladskål
2 apelsiner
1 rödlök
½ dl finhackad persilja

Sås:
rivet skal av ½ apelsin
saft av ½ citron
1 - 2 tsk curry
½ tsk salt
1 rå äggula
½ dl matolja
½ dl vatten
1 dl vispgrädde


Skölj salladskålen och skär den tvärs över i strimlor. Skala apelsinerna och skär dem i så tunna skivor som möjligt. Ta bort ev kärnor. Skala och skiva löken fint. Varva salladskål, apelsin och lök i en salladsskål. Strö över persilja.

Blanda samman alla ingredienser till såsen utom grädden. Vispa grädden till hårt skum och blanda ned den i såsen. Servera såsen separat till salladen.

Gott att servera till kött- eller fiskrätter.

Ca 25 minuter att tillaga


Enklare:
Gräddfil smaksatt med hackat kryddgrönt är en god och enkel salladssås.

Annorlunda:
Variationsmöjligheterna är oräkneliga. Ta t ex och byt ut rödlöken mot gul lök. Blanda skivor eller klyftor av olika citrussorter, t ex grapefrukt, mandariner, citroner och apelsiner.

Festligare:
Byt ut löken mot skivor av kiwifrukt, gröna bönor eller skivad avocado. Byt ut vispgrädden i såsen mot crème fraîche.

Kom ihåg:
Använd helst en speciell skärbräda när du skär lök. Löksmaken vill gärna bita sig fast i brädan hur väl man än sköljer. Skölj brädan i kallt vatten både före och efter användningen. Det finns skärbrädor av plast som inte tar åt sig smak på samma sätt som träbrädor. Plastbrädorna kan även diskas i diskmaskin.

Många anser att rå lök är svårsmält. Prova att lägga lökringar i kallt vatten i en kastrull och sjud upp dem. Häll av vattnet och låt lökringarna kallna. De har kvar sin spänst men blir mildare i smaken.

Tips och idéer:
Såsen gör susen, brukar man säga, och när det gäller sallader vågar man påstå att utan sås ingen sallad. Men det är synd att hälla en fet sås över "smala" ingredienser. Det är bättre att låta var och en förse sig själv med salladssås/dressing. Visst kan man göra "smala" salladssåser. Vanlig vinägersås brukar bestå av 1 msk vinäger och 3 msk olja smaksatt med salt, vitpeppar eller paprika. Hälften av oljan kan bytas ut mot vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar