DAGENS RECEPT 14-03-28
MANNAGRYNSPANNKAKA
Skillnaden mellan pannkaka och pudding är inte så rasande stor. Men av tradition betraktas denna rätt som ugnspannkaka och kan serveras till lunch, mellanmål eller efterrätt med sylt eller - som traditionen bjuder - med katrinplommonkräm.
4 - 6 portioner
1 l mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1 tsk salt
2 msk socker
1½ tsk malen kardemumma
3 ägg
3 msk vetemjöl
Smörj en stekpanna eller ugnssäker form. Koka upp mjölken och vispa ned mannagrynen. Koka på svag värme 4 - 5 minuter under omrörning. Smaksätt med salt, socker och kardemumma. Låt svalna något.
Vispa ned äggen tillsammans med mjölet. Häll smeten i stekpannan. Grädda pannkakan mitt i ugnen, 200°, ca 30 minuter. Servera med sylt eller katrinplommonkräm och vispad grädde.
Ca 15 minuter att förbereda
Drygt 30 minuter att grädda
Enklare:
Pannkakan kan mycket väl göras på överbliven gröt eller välling.
Annorlunda:
Följ receptet men byt ut mannagryn mot risgryn. Risgrynen kräver längre koktid. Koka gärna risgrynen i vatten i 10 minuter innan mjölken tillsätts. Låt gröten koka på mycket svag värme under lock i ca en halvtimme.
Festligare:
Följ receptet men byt ut en del av mjölken mot kaffegrädde. Rör ned äggulor och mjöl i den avsvalnade gröten. Vispa upp äggvitorna och blanda ned dem till sist. Grädda enligt receptet.
Kom ihåg:
Mjölk har lätt för att bränna vid och koka över. Passa därför kastrullen väl när du kokar mjölk. Lägg aldrig lock på en kastrull med mjölk. Däremot kan du lägga locket på när du vispat i grynen. Koka alltid gröt på mycket svag värme. Skulle det ändå fastna i botten brukar kastrullen gå lättare att diska om den får stå i blöt en stund med maskindiskmedel och vatten. Låt vattnet koka upp och stå kvar i kastrullen tills det kallnat.
Tips och idéer:
Katrinplommon har en grundmurad popularitet i svensk husmanskost. Förr kokade man ofta soppa och kräm av frukten. Katrinplommon är näringsrika. Förutom hög halt (ca 65%) kolhydrat i form av framför allt fruktsocker innehåller katrinplommon mycket fibrer, mineralämnen och vitaminer. Särskilt vitamin A förekommer i stora mängder. Bland mineralämnena är järn, kalcium, fosfor och magnesium framträdande.
Frys in:
Stjälp upp pannkakan och emballera den väl i aluminiumfolie. Eller grädda i en folieform från början. Den frysta pannkakan kan sättas in i kall ugn. Ställ termostaten på 150°. Den tinar då på ca 15 minuter. Förvaringstid ca 2 månader.
MANNAGRYNSPANNKAKA
Skillnaden mellan pannkaka och pudding är inte så rasande stor. Men av tradition betraktas denna rätt som ugnspannkaka och kan serveras till lunch, mellanmål eller efterrätt med sylt eller - som traditionen bjuder - med katrinplommonkräm.
4 - 6 portioner
1 l mjölk
1 1/4 dl mannagryn
1 tsk salt
2 msk socker
1½ tsk malen kardemumma
3 ägg
3 msk vetemjöl
Smörj en stekpanna eller ugnssäker form. Koka upp mjölken och vispa ned mannagrynen. Koka på svag värme 4 - 5 minuter under omrörning. Smaksätt med salt, socker och kardemumma. Låt svalna något.
Vispa ned äggen tillsammans med mjölet. Häll smeten i stekpannan. Grädda pannkakan mitt i ugnen, 200°, ca 30 minuter. Servera med sylt eller katrinplommonkräm och vispad grädde.
Ca 15 minuter att förbereda
Drygt 30 minuter att grädda
Enklare:
Pannkakan kan mycket väl göras på överbliven gröt eller välling.
Annorlunda:
Följ receptet men byt ut mannagryn mot risgryn. Risgrynen kräver längre koktid. Koka gärna risgrynen i vatten i 10 minuter innan mjölken tillsätts. Låt gröten koka på mycket svag värme under lock i ca en halvtimme.
Festligare:
Följ receptet men byt ut en del av mjölken mot kaffegrädde. Rör ned äggulor och mjöl i den avsvalnade gröten. Vispa upp äggvitorna och blanda ned dem till sist. Grädda enligt receptet.
Kom ihåg:
Mjölk har lätt för att bränna vid och koka över. Passa därför kastrullen väl när du kokar mjölk. Lägg aldrig lock på en kastrull med mjölk. Däremot kan du lägga locket på när du vispat i grynen. Koka alltid gröt på mycket svag värme. Skulle det ändå fastna i botten brukar kastrullen gå lättare att diska om den får stå i blöt en stund med maskindiskmedel och vatten. Låt vattnet koka upp och stå kvar i kastrullen tills det kallnat.
Tips och idéer:
Katrinplommon har en grundmurad popularitet i svensk husmanskost. Förr kokade man ofta soppa och kräm av frukten. Katrinplommon är näringsrika. Förutom hög halt (ca 65%) kolhydrat i form av framför allt fruktsocker innehåller katrinplommon mycket fibrer, mineralämnen och vitaminer. Särskilt vitamin A förekommer i stora mängder. Bland mineralämnena är järn, kalcium, fosfor och magnesium framträdande.
Frys in:
Stjälp upp pannkakan och emballera den väl i aluminiumfolie. Eller grädda i en folieform från början. Den frysta pannkakan kan sättas in i kall ugn. Ställ termostaten på 150°. Den tinar då på ca 15 minuter. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar