DAGENS RECEPT 14-03-27
PÄRONKYCKLING
Bjudrätter som kan göras klara i förväg är bekvämt och praktiskt. Den här frestande päronkycklingen under sitt kryddoftande, läckra gräddtäcke är just en sådan önskerätt. Kycklingen står i ugnen medan du gör i ordning salladen och skär upp brödet.
6 - 8 portioner
2 grillade eller stekta kycklingar
1 burk konserverade päron, ca 800 g
2 dl vispgrädde
½ msk ingefära
½ tsk salt
1 äggula
Bena ur kycklingen och dela den i bitar. Låt päronen rinna av och dela dem i mindre bitar. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Lägg kycklingbitarna ovanpå. Vispa grädden och blanda ned ingefära, salt och äggula. Bred blandningen över kycklingen. Gratinera i ugn, 250°, 10 - 15 minuter eller tills kycklingen blivit varm och rätten fått fin färg.
Servera med sallad och bröd.
Ca 30 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att gratinera
Billigare:
Gör en vanlig ljus sås på lika delar mjölk och buljong. Använd hönsbuljongtärning. Rör ned en äggula och smaksätt med ingefära. Bred såsen över kycklingen och gratinera i ugn.
Annorlunda:
Smaksätt den vispade grädden med någon annan krydda, t ex curry, paprika, dragon eller persilja. Kycklingbitarna kan också läggas i smorda portionsformar. Byt ut päron mot lättkokta äppelbitar. Smaksätt grädden med litet riven muskot och följ receptet i övrigt.
Kom ihåg:
Djupfryst kyckling måste tinas innan den anrättas. I den frysta kycklingen ligger ofta en plastpåse som innehåller diverse delar, t ex hals, lever och hjärta, det s k kråset. Påsen måste alltid tas ut innan kycklingen kokas eller steks. Kyckling ska tinas i sin förpackning, helst i kylskåp. Det går också att tina den i rumstemperatur eller i kallt vatten. Det är svårt att ange annat än ungefärliga tider för upptiningen, men man brukar räkna med att en kyckling tinar på 1 dygn i kylskåp, 8 timmar i rumstemperatur och 4 timmar i kallt vatten.
Tips och idéer:
Enklast är att använda färdigmalda kryddor i matlagningen. Hela kryddor bevarar emellertid sin arom längre och de ger en litet annorlunda smak åt anrättningen. Hel ingefära, t ex, går lätt att riva på ett rivjärn. Till muskot finns det speciella små rivjärn, men på finaste sidan av det vanliga rivjärnet går det bra att riva den lilla mängd som går åt för att smaksätta t ex en sås.
PÄRONKYCKLING
Bjudrätter som kan göras klara i förväg är bekvämt och praktiskt. Den här frestande päronkycklingen under sitt kryddoftande, läckra gräddtäcke är just en sådan önskerätt. Kycklingen står i ugnen medan du gör i ordning salladen och skär upp brödet.
6 - 8 portioner
2 grillade eller stekta kycklingar
1 burk konserverade päron, ca 800 g
2 dl vispgrädde
½ msk ingefära
½ tsk salt
1 äggula
Bena ur kycklingen och dela den i bitar. Låt päronen rinna av och dela dem i mindre bitar. Lägg dem på ett smort, ugnssäkert fat. Lägg kycklingbitarna ovanpå. Vispa grädden och blanda ned ingefära, salt och äggula. Bred blandningen över kycklingen. Gratinera i ugn, 250°, 10 - 15 minuter eller tills kycklingen blivit varm och rätten fått fin färg.
Servera med sallad och bröd.
Ca 30 minuter att förbereda
10 - 15 minuter att gratinera
Billigare:
Gör en vanlig ljus sås på lika delar mjölk och buljong. Använd hönsbuljongtärning. Rör ned en äggula och smaksätt med ingefära. Bred såsen över kycklingen och gratinera i ugn.
Annorlunda:
Smaksätt den vispade grädden med någon annan krydda, t ex curry, paprika, dragon eller persilja. Kycklingbitarna kan också läggas i smorda portionsformar. Byt ut päron mot lättkokta äppelbitar. Smaksätt grädden med litet riven muskot och följ receptet i övrigt.
Kom ihåg:
Djupfryst kyckling måste tinas innan den anrättas. I den frysta kycklingen ligger ofta en plastpåse som innehåller diverse delar, t ex hals, lever och hjärta, det s k kråset. Påsen måste alltid tas ut innan kycklingen kokas eller steks. Kyckling ska tinas i sin förpackning, helst i kylskåp. Det går också att tina den i rumstemperatur eller i kallt vatten. Det är svårt att ange annat än ungefärliga tider för upptiningen, men man brukar räkna med att en kyckling tinar på 1 dygn i kylskåp, 8 timmar i rumstemperatur och 4 timmar i kallt vatten.
Tips och idéer:
Enklast är att använda färdigmalda kryddor i matlagningen. Hela kryddor bevarar emellertid sin arom längre och de ger en litet annorlunda smak åt anrättningen. Hel ingefära, t ex, går lätt att riva på ett rivjärn. Till muskot finns det speciella små rivjärn, men på finaste sidan av det vanliga rivjärnet går det bra att riva den lilla mängd som går åt för att smaksätta t ex en sås.
Mycket god rätt. Passar så bra med päron o kyckling.
SvaraRadera