FLÄSKSTEK MED KNAPRIG SVÅL
Gammaldags stek med riktigt spröd och knaprig svål är mångas favoriträtt. För att få den rätta knaprigheten kokar man först svålen i litet vatten i en långpanna. Sedan fortsätter man att steka i ugnen på vanligt vis.
5 - 6 portioner
1 1/4 kg mager färsk skinka
eller bog med svål
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 lagerblad
½ l buljong
1 msk äkta soya
1½ msk vetemjöl
ca 1 msk smör eller margarin
Gott att äta till:
Kokt potatis, rödkål, äppelmos
och senap.
Skär med en vass kniv tunna skåror i svålen. Lägg steken med svålen nedåt i en långpanna med en bottenskyla kokande vatten. Det är endast svålen som ska kokas. Låt den koka ca 20 minuter och häll sedan bort vattnet.
Vänd steken och lägg den på galler i långpannan. Gnid in svålen med salt och peppar och stick in bitar av lagerblad mellan skårorna. Stek i ugn vid 225° ca 20 minuter, detta för att göra svålen spröd. Minska sedan ugnsvärmen till 175° och stick in en köttermometer i köttet. Fortsätt stekningen i ca 1½ timme eller tills köttet är genomstekt och svålen spröd. Termometern ska visa 82 - 85° beroende på hur genomstekt man vill ha köttet.
Vispa ur långpannan med buljong och soya. Sila upp skyn i en kastrull och låt den koka ihop ordentligt. Smaksätt ev med mer kryddor. Blanda mjöl och matfett till en pasta och klicka ned denna under omrörning. Låt sedan såsen koka 3 - 5 minuter.
Skär upp steken och servera såsen till.
Tid för tillagning: Ca 2½ timme, varav 20 minuter
+ 1 timme 50 minuter i ugnen.
Gammaldags stek med riktigt spröd och knaprig svål är mångas favoriträtt. För att få den rätta knaprigheten kokar man först svålen i litet vatten i en långpanna. Sedan fortsätter man att steka i ugnen på vanligt vis.
5 - 6 portioner
1 1/4 kg mager färsk skinka
eller bog med svål
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 lagerblad
½ l buljong
1 msk äkta soya
1½ msk vetemjöl
ca 1 msk smör eller margarin
Gott att äta till:
Kokt potatis, rödkål, äppelmos
och senap.
Skär med en vass kniv tunna skåror i svålen. Lägg steken med svålen nedåt i en långpanna med en bottenskyla kokande vatten. Det är endast svålen som ska kokas. Låt den koka ca 20 minuter och häll sedan bort vattnet.
Vänd steken och lägg den på galler i långpannan. Gnid in svålen med salt och peppar och stick in bitar av lagerblad mellan skårorna. Stek i ugn vid 225° ca 20 minuter, detta för att göra svålen spröd. Minska sedan ugnsvärmen till 175° och stick in en köttermometer i köttet. Fortsätt stekningen i ca 1½ timme eller tills köttet är genomstekt och svålen spröd. Termometern ska visa 82 - 85° beroende på hur genomstekt man vill ha köttet.
Vispa ur långpannan med buljong och soya. Sila upp skyn i en kastrull och låt den koka ihop ordentligt. Smaksätt ev med mer kryddor. Blanda mjöl och matfett till en pasta och klicka ned denna under omrörning. Låt sedan såsen koka 3 - 5 minuter.
Skär upp steken och servera såsen till.
Tid för tillagning: Ca 2½ timme, varav 20 minuter
+ 1 timme 50 minuter i ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar