DAGENS RECEPT 14-04-29
RÄKOR MED VARMT RIS
I botten på skålen ligger härliga curryräkor. Vid serveringen blandar man räkorna med det varma riset och serverar med fräsch grönsallad, smör och rostat bröd. Färska räkor är godast att äta som de är. I matlagning använder man lika gärna frysta eller konserverade.
4 portioner
500 g djupfrysta räkor
½ - 1 msk curry
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
½ - 1 röd paprika
3 msk smör eller margarin
1½ dl långkornigt ris
vatten, salt
Tina och skala räkorna. Lägg dem i en skål och strö curry över. Lägg på kryddgrönt, paprikan i strimlor och smöret i klickar.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Täck med nykokt ris omedelbart innan rätten ska serveras. Låt fettet smälta och blanda det hela, helst vid bordet. Servera med grönsallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Enklare:
Konserverade räkor kan ersätta djupfrysta eller färska. Låt räkorna rinna av och följ i övrigt receptet.
Räkorna kan också bytas ut mot tonfisk. Låt en burk tonfisk rinna av och fördela fisken på botten i formen. Strö på paprikapulver och följ receptet i övrigt.
Annorlunda:
Lägg smörfrästa räkor som fått kallna i botten på en ugnssäker form. Lägg på hackat kryddgrönt och hackad eller strimlad paprika. Häll kokt ris ovanpå. Koka currysås och häll över. Täck över med ett lock eller folie. Ställ in formen i ugnen och värm i 175° ca 20 minuter eller tills rätten är genomvarm.
Kom ihåg:
Ris kan kokas på olika sätt. Hur man kokar beror på vilken typ av ris man använder och till vilken maträtt riset ska användas. Man brukar beräkna ca ½ dl risgryn per portion.
Vanligt långkornigt ris brukar kokas i dubbelt så mycket vatten som ris. Koktiden är vanligtvis 18 minuter. Men läs på förpackningen! Ris ska koka under tättslutande lock.
Vissa rissorter (s k parboiled) brukar fordra mer vatten och längre koktid. Sådant ris är drygt och ger större utbyte än vanligt långkornigt ris. Var alltid noga med att läsa på förpackningen.
Välj rundkornigt ris till gröt och pudding. Koka först i litet vatten och späd med mjölk när vattnet har kokat in. Späd med litet mjölk åt gången och låt riset sjuda långsamt.
Tips och idéer:
Om du använder oskalade räkor till den här rätten kan du skölja av skalen och sedan koka upp dem med litet vatten, dill, en skiva lök och några hela vitpepparkorn. Sila sedan upp spadet och använd det till smaksättning av fisksåser eller soppor med fisk eller skaldjur. Förvara spadet i små bägare i frysen.
RÄKOR MED VARMT RIS
I botten på skålen ligger härliga curryräkor. Vid serveringen blandar man räkorna med det varma riset och serverar med fräsch grönsallad, smör och rostat bröd. Färska räkor är godast att äta som de är. I matlagning använder man lika gärna frysta eller konserverade.
4 portioner
500 g djupfrysta räkor
½ - 1 msk curry
½ dl hackad persilja
½ dl hackad dill
½ - 1 röd paprika
3 msk smör eller margarin
1½ dl långkornigt ris
vatten, salt
Tina och skala räkorna. Lägg dem i en skål och strö curry över. Lägg på kryddgrönt, paprikan i strimlor och smöret i klickar.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Täck med nykokt ris omedelbart innan rätten ska serveras. Låt fettet smälta och blanda det hela, helst vid bordet. Servera med grönsallad.
Ca 30 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka ris
Enklare:
Konserverade räkor kan ersätta djupfrysta eller färska. Låt räkorna rinna av och följ i övrigt receptet.
Räkorna kan också bytas ut mot tonfisk. Låt en burk tonfisk rinna av och fördela fisken på botten i formen. Strö på paprikapulver och följ receptet i övrigt.
Annorlunda:
Lägg smörfrästa räkor som fått kallna i botten på en ugnssäker form. Lägg på hackat kryddgrönt och hackad eller strimlad paprika. Häll kokt ris ovanpå. Koka currysås och häll över. Täck över med ett lock eller folie. Ställ in formen i ugnen och värm i 175° ca 20 minuter eller tills rätten är genomvarm.
Kom ihåg:
Ris kan kokas på olika sätt. Hur man kokar beror på vilken typ av ris man använder och till vilken maträtt riset ska användas. Man brukar beräkna ca ½ dl risgryn per portion.
Vanligt långkornigt ris brukar kokas i dubbelt så mycket vatten som ris. Koktiden är vanligtvis 18 minuter. Men läs på förpackningen! Ris ska koka under tättslutande lock.
Vissa rissorter (s k parboiled) brukar fordra mer vatten och längre koktid. Sådant ris är drygt och ger större utbyte än vanligt långkornigt ris. Var alltid noga med att läsa på förpackningen.
Välj rundkornigt ris till gröt och pudding. Koka först i litet vatten och späd med mjölk när vattnet har kokat in. Späd med litet mjölk åt gången och låt riset sjuda långsamt.
Tips och idéer:
Om du använder oskalade räkor till den här rätten kan du skölja av skalen och sedan koka upp dem med litet vatten, dill, en skiva lök och några hela vitpepparkorn. Sila sedan upp spadet och använd det till smaksättning av fisksåser eller soppor med fisk eller skaldjur. Förvara spadet i små bägare i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar