söndag 6 april 2014

Dagens recept: Nizza-sallad

DAGENS RECEPT 14-04-06

NIZZA-SALLAD

Nizza-sallad innehåller alltid tonfisk, men de övriga ingredienserna kan variera. Svarta oliver, gröna bönor, potatis, lök och tomater finns med i den här mättande salladen.

4 portioner

1 vitlöksklyfta
1 burk tonfisk i vatten, ca 200 g
10 sardeller
4 kokta, kalla potatisar
½ pkt djupfrysta gröna bönor, ca 125 g
1 grön paprika
1 gul lök
4 tomater
½ salladshuvud
50 g svarta oliver
2 msk kapris
2 msk hackad persilja

Dressing:
½ dl matolja
2 msk vinäger
1 msk vatten eller citronsaft
salt, vitpeppar


Gnid in en salladsskål med vitlöksklyftan.

Häll av vätskan från tonfisk och sardeller. Skala potatisen och skär den i skivor. Koka bönorna några minuter i lättsaltat vatten. Spola av dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär paprikan i strimlor. Skala löken och skär den i tunna ringar. Skär tomaterna i klyftor. Strimla salladen och lägg den i botten på salladsskålen.

Varva tonfisk, sardeller, oliver, potatis, bönor, paprika, lök och tomater. Strö över kapris och persilja. Blanda samman ingredienserna till dressingen och slå den över salladen.

Servera salladen med bröd.

Ca 20 minuter att tillaga


Enklare:
Nizza-salladen kan varieras och alla de ingredienser som är föreslagna i receptet behöver inte nödvändigtvis finnas med. Skala och skiva några kokta kalla potatisar och varva i en skål med väl avrunnen, sönderdelad tonfisk och skivad gul lök. Strö litet kapris över och häll på en dressing av lika delar matolja, vatten och vinäger. Strö salt och peppar över och blanda salladen försiktigt. Garnera med finklippt gräslök.

Festligare:
Följ receptet till salladen och garnera med ett par kalla hårdkokta ägg i skivor. Strö litet finhackad färsk körvel och dragon över. Fint smulad körvel och dragon kan också blandas i dressingen.

Kom ihåg:
Tonfisk på burk är en konserv som vi har lärt oss att använda. Det finns olika kvaliteter: tonfisk i vatten, tonfisk i olja och salladstonfisk. De är färdiga att använda och är helkonserver som inte behöver förvaras i kyla. Men när tonfisken ska serveras smakar den bäst om den är kall. Ställ därför in den i kylskåpet ett par timmar före serveringen. Eftersom tonfisk är helkonserv innehåller den som regel inga konserveringsmedel. Till Nizza-sallad kan du använda vilken sorts tonfisk du vill. Använder tonfisk i olja så låt den rinna av väl. Salladen blir godare med en ny fräsch dressing av olja och vinäger.

Om burken innehåller mer tonfisk än vad som går åt till salladen kan den förvaras väl övertäckt i kylskåp ett par dagar. Men den kan också läggas i en plastpåse och frysas in för senare behov.

Tips och idéer:
Dressingen till salladen är betydelsefull. Det kan förstöra hela salladen om dressingen är fel vald eller fel tillagad. Salladsdressingen ska komplettera de övriga ingredienserna. Välj en lätt dressing till en lätt sallad och en lite kraftigare dressing när salladen ska serveras som ensamrätt. Variera olja och vinäger med olika smaksättning och krydda gärna dressingen med nya och spännande smaksättningar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar