DAGENS RECEPT 14-04-07
KYCKLINGGRYTA
En modern coq au vin lagas på djupfrysta kycklingbröst och vinet kan mycket väl vara alkoholfritt. En gastronomisk regel säger att man till kycklingen bjuder samma slags vin som den kokats i. Men öl och vatten går naturligtvis också bra.
8 portioner
2 pkt djupfrysta kycklingbröst à ca 700 g
150 g bacon
20 smålökar
250 g färska champinjoner
3 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 lagerblad
1 flaska rödvin av enkelt slag
(alkoholfritt går bra)
1 msk maizena
½ dl vatten
½ dl finhackad persilja
Dela kycklingbrösten i mindre bitar. Skär bacon i strimlor, skala lökarna och rensa champinjonerna. Bryn kycklingbitarna i matfett. Ta upp bitarna och bryn bacon och lök. Lägg tillbaka kycklingbitarna och strö över salt och kryddor.
Häll på rödvin så att det nätt och jämnt täcker. Låt grytan sjuda under lock ca 40 minuter eller tills köttet är mört. Bryn champinjonerna i matfett och lägg ned dem i grytan en kvart innan rätten beräknas vara färdig.
Red av såsen med maizena utrört i litet kallt vatten. Strö finhackad persilja över och servera med ris och sallad.
Ca 50 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att sjuda
Billigare:
Det finns billigare kycklingdelar att köpa än kycklingbröst. Gryträtter går utmärkt att laga på mindre fina delar. Blanda gärna kycklingbröst, kycklinglår och kycklingben.
De färska champinjonerna kan bytas ut mot champinjoner på burk. Välj skivade eller hela champinjoner efter önskan. Ta vara på champinjonspadet och använd det att späda med. Bacon ger god smak åt grytan men kan uteslutas.
Annorlunda:
Gör kycklinggrytan med kycklinglår. Ett eller två lår per portion beroende på hur hungriga gästerna är. Byt ut bacon mot varmrökt fläsk. Skär fläsket i små tärningar och stek det så att det mesta av fettet smälter bort. Strö de torra fläsktärningarna över kycklingen vid serveringen.
Kom ihåg:
Anledningen till att man ibland lagar mat med vin är förstås den goda smak och arom som vissa rätter får när de tillagas med vin. Den milda syran som finns i vinet har förmåga att påverka kött. Därför brukar man också marinera i vin. Alkoholen har ingen betydelse därför att när vinet hettas upp mot kokpunkten övergår alkoholen i ånga. Vinet ska bara lämna kvar doft och smak.
En nackdel när man kokar med rödvin är att vinet påverkar färgen på kött och sås. Ju mer vin, desto mörkare kött. En gryta eller sås som är tillagad med rödvin ska helst inte tillsättas grädde. Såsen får då en ganska ful färg. Ofta använder man vin som blivit över till grytor och såser.
Tips och idéer:
En koppargryta eller panna är kraftigt förtent invändigt. I en sådan gryta eller panna kan man både bryna och koka. Men om du är rädd om utseendet på dina vackra kopparsaker kanske du föredrar att använda dem som serveringskärl. Bryn, stek och koka i andra kärl. Värm kopparpannan och lägg över den serveringsklara maten. Värmen hålls kvar länge i en koppargryta. Den kan också stå på ett värmeställ.
Frys in:
Gryträtter går utmärkt att frysa. Tiningstid i kylskåp är 6 - 8 timmar. Förvaringstid 2 - 3 månader.
KYCKLINGGRYTA
En modern coq au vin lagas på djupfrysta kycklingbröst och vinet kan mycket väl vara alkoholfritt. En gastronomisk regel säger att man till kycklingen bjuder samma slags vin som den kokats i. Men öl och vatten går naturligtvis också bra.
8 portioner
2 pkt djupfrysta kycklingbröst à ca 700 g
150 g bacon
20 smålökar
250 g färska champinjoner
3 msk smör eller margarin
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 lagerblad
1 flaska rödvin av enkelt slag
(alkoholfritt går bra)
1 msk maizena
½ dl vatten
½ dl finhackad persilja
Dela kycklingbrösten i mindre bitar. Skär bacon i strimlor, skala lökarna och rensa champinjonerna. Bryn kycklingbitarna i matfett. Ta upp bitarna och bryn bacon och lök. Lägg tillbaka kycklingbitarna och strö över salt och kryddor.
Häll på rödvin så att det nätt och jämnt täcker. Låt grytan sjuda under lock ca 40 minuter eller tills köttet är mört. Bryn champinjonerna i matfett och lägg ned dem i grytan en kvart innan rätten beräknas vara färdig.
Red av såsen med maizena utrört i litet kallt vatten. Strö finhackad persilja över och servera med ris och sallad.
Ca 50 minuter att förbereda
Ca 40 minuter att sjuda
Billigare:
Det finns billigare kycklingdelar att köpa än kycklingbröst. Gryträtter går utmärkt att laga på mindre fina delar. Blanda gärna kycklingbröst, kycklinglår och kycklingben.
De färska champinjonerna kan bytas ut mot champinjoner på burk. Välj skivade eller hela champinjoner efter önskan. Ta vara på champinjonspadet och använd det att späda med. Bacon ger god smak åt grytan men kan uteslutas.
Annorlunda:
Gör kycklinggrytan med kycklinglår. Ett eller två lår per portion beroende på hur hungriga gästerna är. Byt ut bacon mot varmrökt fläsk. Skär fläsket i små tärningar och stek det så att det mesta av fettet smälter bort. Strö de torra fläsktärningarna över kycklingen vid serveringen.
Kom ihåg:
Anledningen till att man ibland lagar mat med vin är förstås den goda smak och arom som vissa rätter får när de tillagas med vin. Den milda syran som finns i vinet har förmåga att påverka kött. Därför brukar man också marinera i vin. Alkoholen har ingen betydelse därför att när vinet hettas upp mot kokpunkten övergår alkoholen i ånga. Vinet ska bara lämna kvar doft och smak.
En nackdel när man kokar med rödvin är att vinet påverkar färgen på kött och sås. Ju mer vin, desto mörkare kött. En gryta eller sås som är tillagad med rödvin ska helst inte tillsättas grädde. Såsen får då en ganska ful färg. Ofta använder man vin som blivit över till grytor och såser.
Tips och idéer:
En koppargryta eller panna är kraftigt förtent invändigt. I en sådan gryta eller panna kan man både bryna och koka. Men om du är rädd om utseendet på dina vackra kopparsaker kanske du föredrar att använda dem som serveringskärl. Bryn, stek och koka i andra kärl. Värm kopparpannan och lägg över den serveringsklara maten. Värmen hålls kvar länge i en koppargryta. Den kan också stå på ett värmeställ.
Frys in:
Gryträtter går utmärkt att frysa. Tiningstid i kylskåp är 6 - 8 timmar. Förvaringstid 2 - 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar