DAGENS RECEPT 14-04-02
LAMMSTEK PROVENCALE
När en rätt kallas "Provencale" innebär det att vitlök ingår på ett eller annat sätt. Den som tycker om lammstek, men inte om vitlök, byter förstås ut vitlöken mot någon annan krydda.
8 - 10 portioner
1½ - 2 kg lammstek
6 vitlöksklyftor
persiljekvistar
2 tsk salt
½ tsk svart- eller vitpeppar
1 tsk stött rosmarin
2 msk smör eller margarin
1 tsk kinesisk soya
Putsa köttet. Dela vitlöksklyftorna på längden och späcka med dem på olika ställen i köttet. Stick in små persiljekvistar på samma ställen. Gnid in steken med salt, peppar och stött rosmarin. Lägg steken i en långpanna. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den köttigaste delen.
Stek köttet i ugn, 175°, 1 - 1 1/4 timme. När termometern visar 72° är steken rosa inuti, vid 77° är den genomstekt. Pensla gärna en gång under stektiden med smält matfett blandat med soya för att få vacker färg.
Ta ut steken och låt den vila ca 15 minuter under aluminiumfolie. Skär den i jämna skivor. Servera med potatisgratäng eller råstekt potatis och sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att ugnssteka
Enklare:
Hela måltiden blir färdig på en gång när potatisen läggs bredvid köttet på långpannan i ugnen. Förbered potatisen. Välj ut små potatisar och råskala dem. Låt dem ligga i kallt vatten så de inte mörknar. Låt dem rinna av väl och torka dem gärna på hushållspapper. Lägg potatisarna i långpannan bredvid köttet ca 15 minuter innan du beräknar att köttet ska vara färdigt. Skaka om dem i pannan så att de får fett runt om. Låt potatisen sedan stå kvar i ugnen medan du skär upp köttet.
Festligare:
Servera fyllda tomater till lammsteken. Skär av locket på 8 tomater och holka ur dem. Skala och skiva 10 schalottenlökar. Stek löken i fett tills den blir alldeles mjuk. Strö på litet salt och peppar och pressa 2 vitlöksklyftor över. Blanda ned 3 msk färskt rivet vitt bröd. Fyll blandningen i tomaterna och ställ dem i en smord, ugnssäker form. Stek dem i ugnen ca 20 minuter.
Kom ihåg:
Rester av lammstek kan användas på många olika sätt. Uppstekt i skivor, i stuvningar och pajer. Rester av den råstekta potatisen kan skivas och läggas på botten i en smord, ugnssäker form. Lägg tunna skivor av lammstek över och pensla med litet smält matfett. Lägg aluminiumfolie över och värm i ugnen.
Eller skär rester av lammsteken i små fina tärningar. Skala och hacka gul lök och fräs den mjuk utan att den tar färg. Lägg kött och lök i en smord, ugnssäker form och häll på litet sås eller buljong. Pressa kokt potatis över och forma potatisen till ett täcke med en sked. Värm i ugn, 225°, ca 20 minuter. Servera gratängen med pickles och sallad.
Tips och idéer:
Många förknippar lammstek med vitlök men det finns många andra sätt att krydda den fina steken. Förutom stött rosmarin kan du krydda med smulad timjan eller mynta - två kryddor som man gärna kombinerar med lamm.
Frys in:
Skär lammsteken i skivor eller tärningar och frys in. Förpacka köttet väl i aromtätt frysmaterial. Förvaringstid ca 2 månader.
LAMMSTEK PROVENCALE
När en rätt kallas "Provencale" innebär det att vitlök ingår på ett eller annat sätt. Den som tycker om lammstek, men inte om vitlök, byter förstås ut vitlöken mot någon annan krydda.
8 - 10 portioner
1½ - 2 kg lammstek
6 vitlöksklyftor
persiljekvistar
2 tsk salt
½ tsk svart- eller vitpeppar
1 tsk stött rosmarin
2 msk smör eller margarin
1 tsk kinesisk soya
Putsa köttet. Dela vitlöksklyftorna på längden och späcka med dem på olika ställen i köttet. Stick in små persiljekvistar på samma ställen. Gnid in steken med salt, peppar och stött rosmarin. Lägg steken i en långpanna. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i den köttigaste delen.
Stek köttet i ugn, 175°, 1 - 1 1/4 timme. När termometern visar 72° är steken rosa inuti, vid 77° är den genomstekt. Pensla gärna en gång under stektiden med smält matfett blandat med soya för att få vacker färg.
Ta ut steken och låt den vila ca 15 minuter under aluminiumfolie. Skär den i jämna skivor. Servera med potatisgratäng eller råstekt potatis och sallad.
Ca 20 minuter att förbereda
Ca 1 1/4 timme att ugnssteka
Enklare:
Hela måltiden blir färdig på en gång när potatisen läggs bredvid köttet på långpannan i ugnen. Förbered potatisen. Välj ut små potatisar och råskala dem. Låt dem ligga i kallt vatten så de inte mörknar. Låt dem rinna av väl och torka dem gärna på hushållspapper. Lägg potatisarna i långpannan bredvid köttet ca 15 minuter innan du beräknar att köttet ska vara färdigt. Skaka om dem i pannan så att de får fett runt om. Låt potatisen sedan stå kvar i ugnen medan du skär upp köttet.
Festligare:
Servera fyllda tomater till lammsteken. Skär av locket på 8 tomater och holka ur dem. Skala och skiva 10 schalottenlökar. Stek löken i fett tills den blir alldeles mjuk. Strö på litet salt och peppar och pressa 2 vitlöksklyftor över. Blanda ned 3 msk färskt rivet vitt bröd. Fyll blandningen i tomaterna och ställ dem i en smord, ugnssäker form. Stek dem i ugnen ca 20 minuter.
Kom ihåg:
Rester av lammstek kan användas på många olika sätt. Uppstekt i skivor, i stuvningar och pajer. Rester av den råstekta potatisen kan skivas och läggas på botten i en smord, ugnssäker form. Lägg tunna skivor av lammstek över och pensla med litet smält matfett. Lägg aluminiumfolie över och värm i ugnen.
Eller skär rester av lammsteken i små fina tärningar. Skala och hacka gul lök och fräs den mjuk utan att den tar färg. Lägg kött och lök i en smord, ugnssäker form och häll på litet sås eller buljong. Pressa kokt potatis över och forma potatisen till ett täcke med en sked. Värm i ugn, 225°, ca 20 minuter. Servera gratängen med pickles och sallad.
Tips och idéer:
Många förknippar lammstek med vitlök men det finns många andra sätt att krydda den fina steken. Förutom stött rosmarin kan du krydda med smulad timjan eller mynta - två kryddor som man gärna kombinerar med lamm.
Frys in:
Skär lammsteken i skivor eller tärningar och frys in. Förpacka köttet väl i aromtätt frysmaterial. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar