torsdag 3 april 2014

Dagens recept: Kräftströmming

DAGENS RECEPT 14-04-03

KRÄFTSTRÖMMING

Strömmingsrullarna liknar små röda insjökräftor och de har även smak av kräftor. Än är det långt till augusti och till kräftkalasen men den här strömmingslådan kan lagas till och serveras närhelst det finns gott om färsk strömming. Servera strömmingslådan som smörgåsrätt eller som lunch- eller middagsmat.

4 portioner

600 g strömmingsfilé
1½ tsk salt
2 tsk dillfrö
1 burk krossade tomater (400 g)


Strö salt på strömmingsfiléerna och rulla ihop dem med köttsidan utåt. Lägg dem tätt i en ugnssäker form och strö på dillfrö. Häll över krossade tomater och täck med folie. Sjud i ugn, 200°, ca 30 minuter.

Servera kräftströmmingen kall eller varm med smör och bröd och/eller kokt potatis.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 30 minuter att ugnskoka


Enklare:
Rulla ihop strömmingarna med köttsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra på botten av en låg, vid kastrull. Häll på krossade tomater och dillfrö och lägg ett lock på kastrullen. Sjud på svag värme under lock ca 15 minuter. Servera med smör och bröd eller kokt potatis eller potatismos.

Annorlunda:
Strö finhackad färsk dill över strömmingarna och blanda tomatpuré med vatten och häll över strömmingarna i formen.

Festligare:
Blanda kaffegrädde och tomatpuré med finhackad dill och häll över strömmingen i formen. Sikta litet ströbröd över och klicka på smör eller margarin. Följ receptet i övrigt och grädda strömmingen i ugnen. Servera med nykokt färsk potatis eller med hemlagat potatismos.

Kom ihåg:
Sill och strömming är betydande fiskar ur ekonomisk synpunkt. Sillen är mycket oberäknelig och tillgången växlar från år till år. Strömming finns oavsett årstiden i Östersjön och Bottniska viken. Den leker nära stränderna och går ut på djupare vatten efter lektiden. Den leker under vår, sommar och höst.

Tips och idéer:
Man brukar beräkna att det av 1 kg hel färsk strömming blir ca 600 g strömmingsfilé. Det är inte svårt att själv rensa och filea strömming men det går givetvis fortare att anrätta färdigfilead. Köp gärna mycket strömming på en gång och gör några olika strömmingslådor och frys in.

Frys in:
Frys rätten i den ugnssäkra form den tillagats i. Ställ sedan formen i kall ugn och ställ termostaten på 150°. Öka till 200° när strömmingen tinat. Det tar totalt ca 35 minuter. Det går också bra att frysa in färsk sill eller strömming, rensad och filead. Förvaringstid ca 2 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar