DAGENS RECEPT 14-04-11
GRAVAD LAX
Gravad lax är festmat som man inte behöver vara expert för att lyckas med. Följ bara receptet till punkt och pricka så blir resultatet perfekt. Sedan kan du servera den på olika sätt - med senapssås eller med rostat bröd och stuvade murklor!
4 portioner
1 kg lax
½ dl salt
½ dl socker
10 krossade vitpepparkorn
3 dl grovhackad dill
Senapssås:
1 msk vinäger
1 msk socker
1 msk senap
1 äggula
3/4 dl matolja
salt, vitpeppar
2 msk hackad dill
Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggben och ev småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ned ena laxhalvan med skinnsidan nedåt. Strö rikligt med dill och peppar på laxen. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över eller lägg laxen i en plastpåse.
Låt fisken stå kallt och mörkt 2 dygn innan den serveras. Vänd på den några gånger under tiden. Förvaras laxen kallt kan den sparas en vecka.
Gör såsen: Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och peppar och blanda ned hackad dill.
Skär laxen i tunna skivor och servera med senapssåsen, rostat bröd, dill och citron.
Ca 1 timme att förbereda
2 dygn i kylskåp
Enklare:
Laxsläktet är stort och omfattar många arter. Den allra ädlaste av dem är den som vi bara brukar kalla lax. Men lax är en dyr fisk och det är inte nödvändigt att välja den allra dyraste varianten till gravning. När man ska grava lax kan man mycket väl utgå från djupfryst lax. Vanligtvis är den importerad och finns i olika kvaliteter.
Annorlunda:
Byt ut vitpepparkornen mot rödpeppar eller grönpeppar. Följ receptet i övrigt.
Skär drygt centimetertjocka skivor av den gravade laxen och bräck dem i torr het stekpanna. Servera med senapssås eller med dillstuvad potatis.
Kom ihåg:
Laxens näringsvärde är högt. Fetthalten är ca 13% och proteinhalten ca 18%. Men det är inte främst för näringens skull som laxen blivit en så uppskattad fisk, utan för den utsökta smaken och för det vackra ljusröda köttet. Lax kan lätt förväxlas med laxöring som är en medlem av laxfamiljen och har de för släktet typiska egenskaperna.
Gravad lax kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Finns det ett par skivor gravad lax över kan de strimlas och läggas på en smörgås eller blandas i gravlaxsås och serveras i en krustad.
Tips och idéer:
Gravad lax kan skäras upp på olika sätt. Med en lång, smal och tunn laxkniv kan man skära stora tunna skivor. Då går laxen att lägga upp i form av rosor och ser mycket dekorativ ut. Men laxen kan också skäras tvärs över i 1 - 1½ cm tjocka skivor. När laxen ska bräckas brukar man skära den i tjocka skivor.
Frys in:
Den gravade laxen kan frysas, men tänk på att lax är en fet fisk och bör inte förvaras i frysen någon längre tid. Förvaringstid 1 - 2 månader.
GRAVAD LAX
Gravad lax är festmat som man inte behöver vara expert för att lyckas med. Följ bara receptet till punkt och pricka så blir resultatet perfekt. Sedan kan du servera den på olika sätt - med senapssås eller med rostat bröd och stuvade murklor!
4 portioner
1 kg lax
½ dl salt
½ dl socker
10 krossade vitpepparkorn
3 dl grovhackad dill
Senapssås:
1 msk vinäger
1 msk socker
1 msk senap
1 äggula
3/4 dl matolja
salt, vitpeppar
2 msk hackad dill
Skrapa och torka laxen men skölj inte! Dela laxbiten längs ryggbenet. Ta bort ryggben och ev småben. Gnid in laxen med en blandning av salt och socker. Täck botten i en låg form med hackad dill och lägg ned ena laxhalvan med skinnsidan nedåt. Strö rikligt med dill och peppar på laxen. Lägg den andra laxhalvan ovanpå med skinnsidan uppåt. Täck laxen med resten av dillen och lägg folie över eller lägg laxen i en plastpåse.
Låt fisken stå kallt och mörkt 2 dygn innan den serveras. Vänd på den några gånger under tiden. Förvaras laxen kallt kan den sparas en vecka.
Gör såsen: Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i oljan under kraftig omrörning. Smaksätt med salt och peppar och blanda ned hackad dill.
Skär laxen i tunna skivor och servera med senapssåsen, rostat bröd, dill och citron.
Ca 1 timme att förbereda
2 dygn i kylskåp
Enklare:
Laxsläktet är stort och omfattar många arter. Den allra ädlaste av dem är den som vi bara brukar kalla lax. Men lax är en dyr fisk och det är inte nödvändigt att välja den allra dyraste varianten till gravning. När man ska grava lax kan man mycket väl utgå från djupfryst lax. Vanligtvis är den importerad och finns i olika kvaliteter.
Annorlunda:
Byt ut vitpepparkornen mot rödpeppar eller grönpeppar. Följ receptet i övrigt.
Skär drygt centimetertjocka skivor av den gravade laxen och bräck dem i torr het stekpanna. Servera med senapssås eller med dillstuvad potatis.
Kom ihåg:
Laxens näringsvärde är högt. Fetthalten är ca 13% och proteinhalten ca 18%. Men det är inte främst för näringens skull som laxen blivit en så uppskattad fisk, utan för den utsökta smaken och för det vackra ljusröda köttet. Lax kan lätt förväxlas med laxöring som är en medlem av laxfamiljen och har de för släktet typiska egenskaperna.
Gravad lax kan serveras som förrätt eller huvudrätt. Finns det ett par skivor gravad lax över kan de strimlas och läggas på en smörgås eller blandas i gravlaxsås och serveras i en krustad.
Tips och idéer:
Gravad lax kan skäras upp på olika sätt. Med en lång, smal och tunn laxkniv kan man skära stora tunna skivor. Då går laxen att lägga upp i form av rosor och ser mycket dekorativ ut. Men laxen kan också skäras tvärs över i 1 - 1½ cm tjocka skivor. När laxen ska bräckas brukar man skära den i tjocka skivor.
Frys in:
Den gravade laxen kan frysas, men tänk på att lax är en fet fisk och bör inte förvaras i frysen någon längre tid. Förvaringstid 1 - 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar