torsdag 10 april 2014

Dagens recept: Spännande gryta

DAGENS RECEPT 14-04-10

SPÄNNANDE GRYTA

Nya spännande rätter behövs för att vardagsmaten ska bli roligare. Inte för tidskrävande och inte för dyra. Vi lär av kineserna och lagar grytor med kött, grönsaker och frukt och är noga med att inte låta grönsakerna koka för länge.

4 portioner

Ca 400 g benfritt griskött, t ex bog
eller skinka
2 gula lökar
2 morötter
1 liten purjolök
1 syrligt äpple
2 msk smör eller margarin
1 tsk curry
2 - 3 msk kinesisk soya
½ msk vinäger
½ - 1 tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 krm ingefära
1 banan
1 vitlöksklyfta

1 msk vetemjöl
½ dl vatten


Skär köttet i strimlor. Skala och skiva löken. Skala och strimla eller skiva morötterna. Skölj och skär purjon i fina strimlor. Skala och skär äpplet i bitar.

Bryn köttet i litet matfett i en gryta. Fräs grönsaker, äpple och curry i matfett i en stekpanna. Ta upp blandningen. Vispa ur stekpannan med vatten och häll skyn över köttet i grytan. Tillsätt soya, vinäger och kryddor. Sjud under lock på svag värme ca 15 minuter. Tillsätt grönsaks-äppelfräset och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter.

Blanda samman mjöl och vatten och red av såsen. Skala, skiva och tillsätt bananen. Sjud upp och låt småkoka några minuter. Smaksätt med krossad vitlök och ev mer kryddor.

Servera med ris och sallad.

Ca 30 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att koka


Enklare:
Grytan kan göras enbart med griskött, purjolök och banan. Ta mycket purjolök men låt inte löken steka för länge så den blir mjuk och sladdrig. Löken ska vara knappt färdig när grytan serveras.

Annorlunda:
En av många fördelar med böngroddar är att de på ett trevligt sätt gör maten drygare. Böngroddar finns både färska och på burk. Om du använder böngroddar på burk så låt dem rinna av väl. De kan sedan blandas direkt i den färdiga grytan.

Festligare:
Riktigt festlig blir köttgrytan om du blandar ned litet lätt fräst finstrimlad salladskål ögonblicket innan grytan ställs på bordet.

Kom ihåg:
Bananer är en utmärkt ingrediens i många maträtter. Bananer används i både för- och huvudrätter men är vanligast i efterrätter. Den speciella, litet söta banansmaken kräver väl balanserade och omsorgsfullt kryddade rätter för att inte bli menlös. Till efterrätter väljer man alltid fullt mogna bananer medan man till gryträtter och till stekning väljer knappt mogna, fasta bananer.

Tips och idéer:
Färsk ingefära är en utmärkt krydda till gryträtter. Numera kan man ofta köpa färsk ingefära i större livsmedelsbutiker. Ingefäran håller sig färsk 2 - 3 veckor i kylskåp i en glasburk med lock. Vill man spara den en längre tid kan den viras in i folie och frysas. Den frysta ingefäran kan sedan lätt rivas.

Blanda ned riven färsk ingefära i litet honung. Den kan sedan användas att smaksätta desserter med.

Frys in:
Grytan kan frysas. Men frys utan bananer. Bananer mår nämligen inte väl i frysen. Grytan kan sedan tinas i ugnen. Förvaringstid ca 3 månader.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar