BAKAD POTATIS MED PESTOGRÄDDFIL
Vem älskar inte en klassisk bakad potatis? Den blir ännu bättre med god gräddfil smaksatt med hemlagad pesto.
4 portioner
4 bakpotatisar
1 msk olivolja
5 dl basilika
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk lätt rostade pinjenötter
½ dl finriven parmesanost
1 dl gräddfil
Sätt ugnen på 220°. Skölj bakpotatisarna ordentligt, skrubba och torka av dem. Stick hål i potatisarna runtom med en gaffel.
Klipp 4 ark bakplåtspapper och 4 lika stora ark aluminiumfolie som är stora nog att rymma potatisarna. Lägg bakplåtspapperet ovanpå aluminiumfoliet och lägg 1 potatis på varje ark. Pensla potatisarna med olivolja och slå in dem löst i foliet och bakplåtspapperet.
Lägg potatisarna i ugnen och baka dem ca 1 timme och 15 minuter tills de är mycket mjuka. Ta ut dem ur ugnen och låt dem vila i foliepaketen. Lägg under tiden basilika, vitlök och hälften av pinjenötterna i en mixer och mixa till en slät pesto. Lägg över i en skål och blanda ned parmesan och gräddfil.
Snitta ett kryss i potatisarna när de ska serveras och tryck till runt potatisen så att den öppnar sig. Portionera upp pestogräddfilen och strö över resten av pinjenötterna.
Potatisarna är ljuvliga som lätt lunch men kan också serveras tillsammans med grillat eller stekt kött eller kyckling.
Vem älskar inte en klassisk bakad potatis? Den blir ännu bättre med god gräddfil smaksatt med hemlagad pesto.
4 portioner
4 bakpotatisar
1 msk olivolja
5 dl basilika
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk lätt rostade pinjenötter
½ dl finriven parmesanost
1 dl gräddfil
Sätt ugnen på 220°. Skölj bakpotatisarna ordentligt, skrubba och torka av dem. Stick hål i potatisarna runtom med en gaffel.
Klipp 4 ark bakplåtspapper och 4 lika stora ark aluminiumfolie som är stora nog att rymma potatisarna. Lägg bakplåtspapperet ovanpå aluminiumfoliet och lägg 1 potatis på varje ark. Pensla potatisarna med olivolja och slå in dem löst i foliet och bakplåtspapperet.
Lägg potatisarna i ugnen och baka dem ca 1 timme och 15 minuter tills de är mycket mjuka. Ta ut dem ur ugnen och låt dem vila i foliepaketen. Lägg under tiden basilika, vitlök och hälften av pinjenötterna i en mixer och mixa till en slät pesto. Lägg över i en skål och blanda ned parmesan och gräddfil.
Snitta ett kryss i potatisarna när de ska serveras och tryck till runt potatisen så att den öppnar sig. Portionera upp pestogräddfilen och strö över resten av pinjenötterna.
Potatisarna är ljuvliga som lätt lunch men kan också serveras tillsammans med grillat eller stekt kött eller kyckling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar