söndag 13 april 2014

Ricottadessert med jordgubbar

RICOTTADESSERT MED JORDGUBBAR

Den här ljuvliga desserten med jordgubbar, ricotta, yoghurt och honung toppas med en söt karamell.

4 portioner

½ l jordgubbar, ansade och halverade
2 msk dessertvin eller färskpressad apelsinsaft
2½ dl lätt vaniljyoghurt
2½ dl ricottaost
2 msk honung
1 dl socker


Blanda jordgubbarna med vinet eller apelsinsaften och ställ åt sidan 10 minuter.

Blanda yoghurt, ricotta och honung i en skål och vispa ihop till en luftig smet. Portionera upp jordgubbarna i 4 värmesäkra glas och portionera upp ricottakrämen ovanpå. Kyl 30 minuter.

Lägg sockret i en liten kastrull, tillsätt 1 dl vatten och blanda väl. Koka upp på låg värme tills sockret har smält. När sockerlagen har börjat koka, låt sjuda ca 10 minuter utan att röra om, tills karamellen är gyllene och har tjocknat.

Portionera snabbt upp karamellen i glasen. Låt stå 2 - 3 minuter tills karamellen har stelnat och servera.

Det är gott att använda bär efter säsong i stället för jordgubbar. Prova t ex hallon eller vinbär eller en blandning av bär i olika färger. Garnera med citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar