fredag 21 mars 2014

Dagens recept: Varm nattmacka

DAGENS RECEPT 14-03-21

VARM NATTMACKA

Varma smörgåsar är favoriter, inte minst bland ungdomar och herrar! Varma smörgåsar är lätta att laga till och man kan använda sig av enkla ingredienser, så det behöver inte bli dyrt eller påkostat. Välj den ost du har hemma, gärna en lagrad som ger kraftig smak.

4 smörgåsar

4 skivor vitt bröd
smör eller margarin
2 stora tomater
8 skivor bacon
ca 2 dl riven ost


Rosta brödskivorna lätt. Bred på ett tunt lager smör eller margarin. Skär tomaterna i skivor och lägg dem på brödet. Stek baconskivorna och lägg dem ovanpå tomaterna. Täck med riven ost och gratinera i ugn, 250°, ca 7 minuter eller tills smörgåsarna fått fin färg.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 7 minuter att gratinera


Annorlunda:
Byt ut tomater och bacon mot tunt skivad eller strimlad falukorv och drivor av hackad eller skivad stekt lök. Täck med ost och gratinera i ugn i 250°.

Festligare:
Bred smör på 4 vita brödskivor och täck med 4 skinkskivor. Bred litet senap över. Lägg på 4 väl avrunna skivor ananas och täck med 4 tjocka skivor ost. Gratinera i ugn, 250°, ca 5 minuter eller tills osten har smält.

Kom ihåg:
Du kan skiva eller riva osten till de varma smörgåsarna. Gör det du tycker är mest praktiskt. Ställ smörgåsarna som ska gratineras högt uppe i ugnen. Gratineringstiden varierar mellan 5 - 8 minuter i 250 - 275°. Osten ska smälta ned och få litet färg. Under grillelementet går det betydligt fortare att gratinera smörgåsar. 3 minuter brukar vara lagom.

Tips och idéer:
Spara ostkanter och skär dem rena från paraffin och eventuella angrepp. Riv osten och frys in den i små förpackningar. Det är bra att ha till all matlagning och bakning.

Blanda ströbröd med litet riven ost när du ska panera fisk. Osten ger fin färg och god smak.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar