DAGENS RECEPT 14-03-22
CHAMPINJONFISK
En gyllenbrun, doftande fiskgratäng skapar matglädje runt bordet. Det är också ganska bekväm mat, eftersom rätten kan förberedas i god tid och gratineras strax före serveringen.
4 - 6 portioner
600 g fiskfilé (torsk, kolja eller vitling)
1 msk smör eller margarin
2 tsk salt
1 dl vatten
Champinjonsås:
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde
1 dl fiskspad
salt, vitpeppar
Potatismos:
ca 1 kg potatis
vatten
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk smör eller margarin
1 äggula
Lägg fiskfiléerna på ett smort, ugnssäkert fat och strö på salt. Häll på vatten och täck med folie. Sjud fisken i ugn, 200°i såsen, ca 15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet och spara det till såsen.
Borsta och skiva champinjonerna. Fräs dem i matfett. Strö över mjöl och späd med grädde och fiskspad. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet. Mosa potatisen eller pressa den genom purépress. Späd med varm mjölk och vispa moset kraftigt. Smaksätt med salt och rör ned matfett och äggula. Spritsa eller klicka med en sked potatismoset runt fisken. Häll champinjonsåsen över fisken.
Gratinera i ugn, 275°, ca 10 minuter tills rätten fått fin färg.
Ca 1 timme att förbereda
Ca 15 minuter att sjuda i ugn
Ca 10 minuter att gratinera
Annorlunda:
Byt ut champinjonerna mot en burk musslor, ca 100 g. Häll av spadet från musslorna och spara det. Lägg musslorna ovanpå fisken och använd musselspadet i såsen. Följ receptet i övrigt.
Enklare:
Det ser trevligt ut med spritsat potatismos runt gratängen men det går betydligt fortare att lägga upp potatismos med en sked. Vid gratineringen får potatismoset en vacker guldbrun färg som bidrar till att rätten ser extra aptitlig ut.
Festligare:
Byt ut champinjonerna mot räkor. Smält smör, tillsätt mjöl och späd med vätska. Blanda i 150 - 200 g när stuvningen är färdig. Smaksätt med litet hackad dill när stuvningen över fisken.
Kom ihåg:
Om inte hela innehållet i en öppnad konservburk går åt, så häll över det i ett annat kärl. Det är inte bra att förvara t ex musslor, champinjoner eller andra konserver i den öppnade burken. Använd det som blivit över så snabbt som möjligt. Eller slå in den lilla resten i aluminiumfolie och lägg i frysen.
Tips och idéer:
Rester och en fiskmiddag, t ex fisk, sås och potatis, kan användas till portionsgratänger. Lägg skivad potatis i botten på små smorda formar. Rensa fisken väl och lägg den ovanpå och häll såsen över. Skulle såsen ha tagit slut går det bra att använda outspädd redd burksoppa, t ex champinjonsoppa, sparrissoppa eller tomatsoppa. Strö litet riven ost över, täck med folie och ställ dem i kylen. Gratinera nästa dag.
Frys in:
Fiskgratänger går bra att frysa. Köp fisk när den är billig och laga färdiga gratänger. De kan frysas färdiggräddade eller ogräddade. Gratängerna kan frysas in i de kärl de ska serveras ur. Förvaringstid ca 2 månader.
CHAMPINJONFISK
En gyllenbrun, doftande fiskgratäng skapar matglädje runt bordet. Det är också ganska bekväm mat, eftersom rätten kan förberedas i god tid och gratineras strax före serveringen.
4 - 6 portioner
600 g fiskfilé (torsk, kolja eller vitling)
1 msk smör eller margarin
2 tsk salt
1 dl vatten
Champinjonsås:
200 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
3 dl kaffegrädde
1 dl fiskspad
salt, vitpeppar
Potatismos:
ca 1 kg potatis
vatten
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk smör eller margarin
1 äggula
Lägg fiskfiléerna på ett smort, ugnssäkert fat och strö på salt. Häll på vatten och täck med folie. Sjud fisken i ugn, 200°i såsen, ca 15 minuter. Häll försiktigt av fiskspadet och spara det till såsen.
Borsta och skiva champinjonerna. Fräs dem i matfett. Strö över mjöl och späd med grädde och fiskspad. Låt såsen sjuda några minuter under omrörning. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet. Mosa potatisen eller pressa den genom purépress. Späd med varm mjölk och vispa moset kraftigt. Smaksätt med salt och rör ned matfett och äggula. Spritsa eller klicka med en sked potatismoset runt fisken. Häll champinjonsåsen över fisken.
Gratinera i ugn, 275°, ca 10 minuter tills rätten fått fin färg.
Ca 1 timme att förbereda
Ca 15 minuter att sjuda i ugn
Ca 10 minuter att gratinera
Annorlunda:
Byt ut champinjonerna mot en burk musslor, ca 100 g. Häll av spadet från musslorna och spara det. Lägg musslorna ovanpå fisken och använd musselspadet i såsen. Följ receptet i övrigt.
Enklare:
Det ser trevligt ut med spritsat potatismos runt gratängen men det går betydligt fortare att lägga upp potatismos med en sked. Vid gratineringen får potatismoset en vacker guldbrun färg som bidrar till att rätten ser extra aptitlig ut.
Festligare:
Byt ut champinjonerna mot räkor. Smält smör, tillsätt mjöl och späd med vätska. Blanda i 150 - 200 g när stuvningen är färdig. Smaksätt med litet hackad dill när stuvningen över fisken.
Kom ihåg:
Om inte hela innehållet i en öppnad konservburk går åt, så häll över det i ett annat kärl. Det är inte bra att förvara t ex musslor, champinjoner eller andra konserver i den öppnade burken. Använd det som blivit över så snabbt som möjligt. Eller slå in den lilla resten i aluminiumfolie och lägg i frysen.
Tips och idéer:
Rester och en fiskmiddag, t ex fisk, sås och potatis, kan användas till portionsgratänger. Lägg skivad potatis i botten på små smorda formar. Rensa fisken väl och lägg den ovanpå och häll såsen över. Skulle såsen ha tagit slut går det bra att använda outspädd redd burksoppa, t ex champinjonsoppa, sparrissoppa eller tomatsoppa. Strö litet riven ost över, täck med folie och ställ dem i kylen. Gratinera nästa dag.
Frys in:
Fiskgratänger går bra att frysa. Köp fisk när den är billig och laga färdiga gratänger. De kan frysas färdiggräddade eller ogräddade. Gratängerna kan frysas in i de kärl de ska serveras ur. Förvaringstid ca 2 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar