torsdag 20 mars 2014

Dagens recept: Spansk potatisomelett

DAGENS RECEPT 14-03-20

SPANSK POTATISOMELETT

Potatisomelett låter betydligt trivialare än tortilla, som är det spanska namnet. Men det är ingen trivial rätt! Det lär finnas hundratals recept på potatisrätter i Spanien, men den mest älskade är tortillan. (Bellas anm: Tortilla har varit min favoriträtt ända sedan jag visste vad mat var, och vi har aldrig vitlök i vår tortilla, men det hindrar ju inte att man kan pröva det!)

4 portioner

Ca 3/4 kg rå potatis
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl matolja
5 ägg
1½ tsk salt
2 msk hackad persilja


Skala och skiva potatisen och torka den på hushållspapper. Skala löken och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i en del av oljan i en stor stekpanna. Lägg i potatisen och blanda med löken. Häll på resten av oljan. Stek på svag värme ca 10 minuter.

Stjälp upp potatiskakan på ett lock och lägg den försiktigt tillbaka i stekpannan. Stek potatiskakan på andra sidan ca 10 minuter. Vispa äggen lätt med salt och häll äggsmeten över potatisen i stekpannan. Rör försiktigt med en gaffel tills smeten stelnar. Stjälp upp omeletten på ett lock och vänd den.

Strö över persilja och servera med grönsallad och tomater.

Ca 20 minuter att förbereda
Ca 35 minuter att steka


Enklare:
Den råa potatisen kan bytas ut mot kall, kokt, skivad potatis. Potatisen steks lätt innan äggsmeten hälls över. Man kan även använda tidigare stekt potatis.

Festligare:
Litet hackad rökt skinka och några paprikaringar blandat med potatisen i stekpannan ger rätten ett trevligare utseende. Blanda också gärna ned ca 100 g riven lagrad ost i potatisen. Låt osten smälta innan äggsmeten hälls över. Var försiktig med värmen så att omeletten inte bränns.

Kom ihåg:
Stek på svag värme och använd en tillräckligt stor stekpanna. Bra potatis att steka är Bintje. I en äkta spansk tortilla använder man gärna olivolja. Olivoljan har emellertid en speciell smak som inte alla tycker om. Den vanliga matoljan är helt neutral i smaken. Man kan naturligtvis steka potatisomeletten i smör eller margarin, men det är mindre risk att potatisen fastnar i stekpannan om man använder matolja.

Tips och idéer:
Vitlök ger karaktär åt maträtter på ett alldeles speciellt sätt. En liten nackdel med vitlöken är att smaken och lukten gärna vill hänga kvar. Vitlök kan krossas med kniv mot en skärbräda, men brädan bör då inte användas till något annat än till lök. Enklast är att använda en vitlökspress och pressa löksaften direkt över anrättningen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar