DAGENS RECEPT 14-03-18
MOROTSSLANTAR I GRÄDDE
Att något så enkelt och vanligt som morötter kan bli så läckert och ovanligt som den här lilla rätten är nästan en överraskning. Några salladsblad och en bit bröd till är egentligen allt som behövs för att det ska bli en måltid. Men det är klart - ett par skivor skinka gör det hela ännu bättre.
4 portioner
600 g morötter
½ l vatten
salt
2 msk smör eller margarin
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
2 äggulor
½ dl hackad persilja
½ tsk salt
Ansa och skala morötterna. Skär dem i skivor. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Smält matfettet i en rymlig kastrull och lägg i morötterna. Skaka om och värm dem utan att de får färg. Vispa samman grädde, crème fraîche och äggulor. Rör ned persilja och salt. Häll gräddblandningen i grytan och skaka om. Låt rätten bli genomvarm men inte koka.
Servera morötterna med t ex skinka eller fisk.
Ca 20 minuter att tillaga
Enklare:
Använd djupfrysta morötter och sjud dem enligt anvisning på förpackningen. Du kan använda både skivade och tärnade morötter.
Billigare:
Billigare än med grädde och crème fraîche blir det förstås om du gör en enkel stuvning med mjöl. Strö 1½ msk vetemjöl över de smörfrästa morötterna och blanda om försiktigt. Späd med ca 3 dl mjölk och sjud upp. Smaksätt med salt och vitpeppar och eventuellt litet riven muskot.
Annorlunda:
Följ receptet men rör ned finklippt gräslök i stället för persilja.
Kom ihåg:
Det är just vid den här tiden som vitaminerna behövs som allra mest. Vintern har tagit på krafterna och ännu är det en bit kvar till sol och sommar. Det är inte precis den här tiden på året som man brukar servera de mest vitaminrika rätterna, men vanor kan ju ändras och varför inte göra det just nu?
Det är många som tror att djupfrysta grönsaker innehåller mycket mindre näring än färska. Det är fel. Djupfrysningen bevarar grönsakernas näringsämnen på ett utomordentligt sätt. När grönsakerna är nyskördade är de som bäst. De djupfryses redan några timmar efter skörd. Därför tappar de ytterst litet i näringsvärde.
Tips och idéer:
En godispåse i kylskåpet är inte dumt att ha. Godispåsen - det är en påse med skalade, råa morötter. Om morötterna finns där, färdiga att konsumeras, förhindrar de kanske en del onyttigt ätande. Att äta morötter är nyttigt, och så är det gott förstås. Nyttigt bl a därför att de ger tänderna motion. Morötter tillför kroppen en mängd nyttiga ämnen, framför allt A-vitamin, järn och fibrer. Fibrer är nyttiga därför att de sätter fart på mag- och tarmfunktionerna.
MOROTSSLANTAR I GRÄDDE
Att något så enkelt och vanligt som morötter kan bli så läckert och ovanligt som den här lilla rätten är nästan en överraskning. Några salladsblad och en bit bröd till är egentligen allt som behövs för att det ska bli en måltid. Men det är klart - ett par skivor skinka gör det hela ännu bättre.
4 portioner
600 g morötter
½ l vatten
salt
2 msk smör eller margarin
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
2 äggulor
½ dl hackad persilja
½ tsk salt
Ansa och skala morötterna. Skär dem i skivor. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
Smält matfettet i en rymlig kastrull och lägg i morötterna. Skaka om och värm dem utan att de får färg. Vispa samman grädde, crème fraîche och äggulor. Rör ned persilja och salt. Häll gräddblandningen i grytan och skaka om. Låt rätten bli genomvarm men inte koka.
Servera morötterna med t ex skinka eller fisk.
Ca 20 minuter att tillaga
Enklare:
Använd djupfrysta morötter och sjud dem enligt anvisning på förpackningen. Du kan använda både skivade och tärnade morötter.
Billigare:
Billigare än med grädde och crème fraîche blir det förstås om du gör en enkel stuvning med mjöl. Strö 1½ msk vetemjöl över de smörfrästa morötterna och blanda om försiktigt. Späd med ca 3 dl mjölk och sjud upp. Smaksätt med salt och vitpeppar och eventuellt litet riven muskot.
Annorlunda:
Följ receptet men rör ned finklippt gräslök i stället för persilja.
Kom ihåg:
Det är just vid den här tiden som vitaminerna behövs som allra mest. Vintern har tagit på krafterna och ännu är det en bit kvar till sol och sommar. Det är inte precis den här tiden på året som man brukar servera de mest vitaminrika rätterna, men vanor kan ju ändras och varför inte göra det just nu?
Det är många som tror att djupfrysta grönsaker innehåller mycket mindre näring än färska. Det är fel. Djupfrysningen bevarar grönsakernas näringsämnen på ett utomordentligt sätt. När grönsakerna är nyskördade är de som bäst. De djupfryses redan några timmar efter skörd. Därför tappar de ytterst litet i näringsvärde.
Tips och idéer:
En godispåse i kylskåpet är inte dumt att ha. Godispåsen - det är en påse med skalade, råa morötter. Om morötterna finns där, färdiga att konsumeras, förhindrar de kanske en del onyttigt ätande. Att äta morötter är nyttigt, och så är det gott förstås. Nyttigt bl a därför att de ger tänderna motion. Morötter tillför kroppen en mängd nyttiga ämnen, framför allt A-vitamin, järn och fibrer. Fibrer är nyttiga därför att de sätter fart på mag- och tarmfunktionerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar