DAGENS RECEPT 14-03-25
FESTLIG FRUKTSALLAD
En vitaminrik fruktsallad lyser upp middagsbordet. Exotiska frukter som ananas, banan och persikor gör salladen spännande. Servera portionsvis eller i en stor, vacker skål.
8 portioner
1 färsk ananas
1 burk persikor, ca 800 g
3 bananer
Garnering:
vispgrädde
flagad mandel
Dela ananasen i klyftor och lossa fruktköttet från skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar. Lägg hela eller skivade persikor med spad i en skål. Skala och skiva bananerna. Blanda ned ananas och banan i skålen. Lägg upp fruktsalladen i coupeglas vid serveringen.
Rosta mandeln lätt i torr stekpanna. Vispa grädden till skum. Garnera med grädde och mandel.
Ca 20 minuter att tillaga
Enklare:
Den färska ananasen kan bytas ut mot konserverad ananas. Ta ananas i skivor, bitar eller krossad ananas.
Billigare:
Kanske har du hemkonserverad frukt av något slag? Blanda i så fall ned den i salladen i stället för någon av de dyrare ingredienserna, som t ex färsk ananas eller burkkonserver. Skivade bananer ger fin konsistens åt fruktsalladen och suger åt sig av fruktlagen.
Festligare:
Arrangera fruktsalladen i en stor skål. Dekorera med ananasens vackra bladrosett. Servera mjukrörd glass till, gärna blandad med vispad grädde. Strö flagad rostad mandel över frukten.
Kom ihåg:
En fruktsallad är i sig själv en ganska kalorisnål anrättning. Det är ofta tillbehören som är rika på kalorier. Självfallet blir desserten smalare om den serveras utan grädde eller glass. Många som måste tänka på vikten tar gärna en sked keso på salladen eller en klick gräddfil. Gräddfil är betydligt magrare (12% fett) än grädde och glass.
Tips och idéer:
Ananas ser ut som en stor kotte och kan också kännas litet stickig utanpå. Det beror på att den består av en samling småfrukter som vuxit ihop och bildat kantiga rutor. Ananasen måste skalas. I mitten av frukten finns en fibersträng som kan vara hård. Man brukar därför skära bort den. Med en vass kniv skär man loss fruktköttet från skalet. Fruktköttet skärs därefter i tärningar.
FESTLIG FRUKTSALLAD
En vitaminrik fruktsallad lyser upp middagsbordet. Exotiska frukter som ananas, banan och persikor gör salladen spännande. Servera portionsvis eller i en stor, vacker skål.
8 portioner
1 färsk ananas
1 burk persikor, ca 800 g
3 bananer
Garnering:
vispgrädde
flagad mandel
Dela ananasen i klyftor och lossa fruktköttet från skalet. Skär fruktköttet i mindre bitar. Lägg hela eller skivade persikor med spad i en skål. Skala och skiva bananerna. Blanda ned ananas och banan i skålen. Lägg upp fruktsalladen i coupeglas vid serveringen.
Rosta mandeln lätt i torr stekpanna. Vispa grädden till skum. Garnera med grädde och mandel.
Ca 20 minuter att tillaga
Enklare:
Den färska ananasen kan bytas ut mot konserverad ananas. Ta ananas i skivor, bitar eller krossad ananas.
Billigare:
Kanske har du hemkonserverad frukt av något slag? Blanda i så fall ned den i salladen i stället för någon av de dyrare ingredienserna, som t ex färsk ananas eller burkkonserver. Skivade bananer ger fin konsistens åt fruktsalladen och suger åt sig av fruktlagen.
Festligare:
Arrangera fruktsalladen i en stor skål. Dekorera med ananasens vackra bladrosett. Servera mjukrörd glass till, gärna blandad med vispad grädde. Strö flagad rostad mandel över frukten.
Kom ihåg:
En fruktsallad är i sig själv en ganska kalorisnål anrättning. Det är ofta tillbehören som är rika på kalorier. Självfallet blir desserten smalare om den serveras utan grädde eller glass. Många som måste tänka på vikten tar gärna en sked keso på salladen eller en klick gräddfil. Gräddfil är betydligt magrare (12% fett) än grädde och glass.
Tips och idéer:
Ananas ser ut som en stor kotte och kan också kännas litet stickig utanpå. Det beror på att den består av en samling småfrukter som vuxit ihop och bildat kantiga rutor. Ananasen måste skalas. I mitten av frukten finns en fibersträng som kan vara hård. Man brukar därför skära bort den. Med en vass kniv skär man loss fruktköttet från skalet. Fruktköttet skärs därefter i tärningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar