DAGENS RECEPT 14-03-24
PEPPARBIFFAR AV FÄRS
Pepparbiff behöver inte alls göras på det dyraste köttet. De kan också göras på fin nötfärs. Biffarna ska flamberas, och såsen får den där härligt mustiga smaken som man väntar sig av en riktig pepparbiff!
4 portioner
500 g nötfärs
2 äggulor
1½ tsk salt
1 krm Fyra kryddor (vet inte vad för motsvarighet det finns idag
eller om den kryddblandningen finns kvar, Bellas anm)
1½ dl vispgrädde
1 msk grovt krossad svartpeppar
2 msk smör eller margarin
Flambering:
2 msk cognac
Sås:
2 dl vispgrädde
1 tsk fransk senap
salt
Blanda färsen med äggulor, salt och kryddor. Tillsätt grädden och blanda väl. Forma färsen till 8 biffar och strö svartpeppar på biffarna. Stek dem i väl brynt matfett ca 3 minuter på var sida. Häll av ev överflödigt fett ur stekpannan. Tillsätt cognac, värm och tänd på.
Ta upp biffarna. Häll grädden i stekpannan och tillsätt senapen. Låt såsen sjuda ihop och smaksätt med salt. Lägg ned biffarna i såsen och låt dem bli genomvarma.
Servera biffarna direkt ur stekpannan med kokt potatis och en tomatsallad.
Ca 40 minuter att tillaga
Billigare:
Billigare blir pepparbiffarna om man använder blandfärs i stället för ren nötfärs. Uteslut flamberingen och ta kaffegrädde i stället för vispgrädde.
Annorlunda:
I stället för den starka, hetsiga pepparsmaken kan biffarna få en betydligt mildare smak av mandel. Vänd biffarna i hackad mandel och stek dem i rikligt med matfett på svag värme. Mandel bränns lätt vid och det är därför viktigt att värmen är svag hela tiden.
Festligare:
För skådespelets skull kan man vänta med flamberingen och göra det vid matbordet över ett värmeställ. Roligast och mest effektfullt är att bränna av rätten i ett mörkt rum.
Kom ihåg:
Varning: Det är både tjusigt och raffinerat att flambera, men glöm inte att vara försiktig när du handskas med elden. Se till att du har ett lock till hands så att du snabbt kan kväva elden om lågorna skulle bli för stora. Var heller inte för frikostig med alkoholen som hälls på, och se till att det inte finns onödigt fett som kan börja brinna i stekpannan.
Tips och idéer:
För att man ska lyckas med flamberingen är det nödvändigt att den alkohol man använder (vanligtvis cognac) är riktigt het. Det naturligaste är att man flamberar vid spisen under själva matlagningen. Bär aldrig omkring en brinnande rätt. Lågorna slocknar snabbt och effekten uteblir.
Flambera helst i en kopparpanna med välförtent insida och långt handtag.
Frys in:
Biffarna kan frysas in ostekta. Förpacka dem väl och stek dem otinade. Förvaringstid ca 3 månader.
PEPPARBIFFAR AV FÄRS
Pepparbiff behöver inte alls göras på det dyraste köttet. De kan också göras på fin nötfärs. Biffarna ska flamberas, och såsen får den där härligt mustiga smaken som man väntar sig av en riktig pepparbiff!
4 portioner
500 g nötfärs
2 äggulor
1½ tsk salt
1 krm Fyra kryddor (vet inte vad för motsvarighet det finns idag
eller om den kryddblandningen finns kvar, Bellas anm)
1½ dl vispgrädde
1 msk grovt krossad svartpeppar
2 msk smör eller margarin
Flambering:
2 msk cognac
Sås:
2 dl vispgrädde
1 tsk fransk senap
salt
Blanda färsen med äggulor, salt och kryddor. Tillsätt grädden och blanda väl. Forma färsen till 8 biffar och strö svartpeppar på biffarna. Stek dem i väl brynt matfett ca 3 minuter på var sida. Häll av ev överflödigt fett ur stekpannan. Tillsätt cognac, värm och tänd på.
Ta upp biffarna. Häll grädden i stekpannan och tillsätt senapen. Låt såsen sjuda ihop och smaksätt med salt. Lägg ned biffarna i såsen och låt dem bli genomvarma.
Servera biffarna direkt ur stekpannan med kokt potatis och en tomatsallad.
Ca 40 minuter att tillaga
Billigare:
Billigare blir pepparbiffarna om man använder blandfärs i stället för ren nötfärs. Uteslut flamberingen och ta kaffegrädde i stället för vispgrädde.
Annorlunda:
I stället för den starka, hetsiga pepparsmaken kan biffarna få en betydligt mildare smak av mandel. Vänd biffarna i hackad mandel och stek dem i rikligt med matfett på svag värme. Mandel bränns lätt vid och det är därför viktigt att värmen är svag hela tiden.
Festligare:
För skådespelets skull kan man vänta med flamberingen och göra det vid matbordet över ett värmeställ. Roligast och mest effektfullt är att bränna av rätten i ett mörkt rum.
Kom ihåg:
Varning: Det är både tjusigt och raffinerat att flambera, men glöm inte att vara försiktig när du handskas med elden. Se till att du har ett lock till hands så att du snabbt kan kväva elden om lågorna skulle bli för stora. Var heller inte för frikostig med alkoholen som hälls på, och se till att det inte finns onödigt fett som kan börja brinna i stekpannan.
Tips och idéer:
För att man ska lyckas med flamberingen är det nödvändigt att den alkohol man använder (vanligtvis cognac) är riktigt het. Det naturligaste är att man flamberar vid spisen under själva matlagningen. Bär aldrig omkring en brinnande rätt. Lågorna slocknar snabbt och effekten uteblir.
Flambera helst i en kopparpanna med välförtent insida och långt handtag.
Frys in:
Biffarna kan frysas in ostekta. Förpacka dem väl och stek dem otinade. Förvaringstid ca 3 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar